Wil je Drentse Energiecoach worden?

Veel woningeigenaren hebben vragen over hoe zij hun energieverbruik kunnen verlagen of hoe duurzame energie te gaan opwekken. Door persoonlijke voorlichting vergroot je de bewustwording en help je huiseigenaren verder met energiebesparende en financiële mogelijkheden. Zo werk je mee aan Energieneutraal Drenthe.

De cursus

LET OP: De cursussen zijn inmiddels volgeboekt. Ook de wachtlijst is op dit moment vol. Onze excuses.

Van september 2020 t/m januari 2021 kunnen we vanuit de landelijke Regeling Reductie Energieverbruik (RRE) tot 50 Drentse Energiecoaches opleiden. Na de cursus kun je dan vanuit jouw lokale energie coöperatie/ lokaal initiatief/ gemeente aan de slag om inwoners te helpen met het nemen van stappen in energiebesparende maatregelen.

Les 1:
Inleiding, wat is een Energiecoach, vaardigheden, gesprekstechnieken

Les 2:
Plan van aanpak, energieverbruik, bouwkundige schil

Les 3:
Toets, huiswerkopdracht, verwarming en warm water, zonne-energie

Les 4:
Toets, huiswerkopdracht, ventilatie, verlichting en apparatuur

Les 5:
Toets, huiswerkopdracht, rapportage maken en hoe nu aan de slag

Extra dit jaar: Opleidingsmodule RRE (Regeling Reductie Energieverbruik), mogelijkheden en toepassing. En werkmethoden gericht op Corona proof werken als Energiecoach.

De cursus tot Drentse Energiecoach bestaat uit vijf avonden, vijf weken achter elkaar van 19.00 tot 22.00 uur. Er is per cursus plaats voor 10 deelnemers.
De cursus wordt op basis van aanmeldingen, zo lokaal mogelijk georganiseerd. Indien nodig door de Corona situatie, wordt de cursus online aangeboden.

De cursussen starten op donderdagavonden in september, oktober, november 2020 en januari 2021. Betreffende data worden, voor zo ver als mogelijk, afgestemd tussen opleider/organisatie met deelnemers, lokaal initiatief/gemeente.

Voorwaarden cursus

Wat bieden we je?

 • Een gratis cursus tot Drentse Energiecoach (ter waarde van €550,-);
 • Een rol als Drentse Besparingsambassadeur, werkzaam vanuit een lokale energie coöperatie/ een lokaal initiatief of jouw gemeente;
 • De mogelijkheid om als Energiecoach en ambassadeur ook in activiteiten/projecten/ campagnes/ van de gemeente en/of het Drents Energieloket deel te nemen;
 • Een netwerk van Energiecoaches voor het delen van kennis, ervaring en vragen.

Wat vragen we van je?

 • Je bent een gemotiveerde inwoner van Drenthe en je hebt affiniteit met het onderwerp energiebesparing;
 • Je hebt een actieve instelling en bent bij alle 5 cursusavonden aanwezig;
 • Je bent bereid 15 uur in de cursusavonden te investeren en 6-8 uur in de huiswerkopdrachten (dit is exclusief reistijd);
 • Je vindt het leuk om samen te werken vanuit de lokale energiecoöperatie/ een lokaal initiatief (indien aanwezig) of de gemeente waarin je woont.
 • Je bent bereid om als Energiecoach deel te nemen aan activiteiten/projecten/ campagnes vanuit de lokale energiecoöperatie/ een lokaal initiatief (indien aanwezig), de gemeente waarin je woont of het Drents Energieloket.
 • Je hebt een grote mate van zelfstandigheid in het regelen en uitvoeren van huiskamergesprekken/energiescans;
 • Je zorgt voor oplevering van rapportages van de energiescans aan de bewoners, de lokale energie coöperatie/ lokaal initiatief en aan het Drents Energieloket;

Aanmelden voor opleiding

Heb je belangstelling voor de cursus? Vul dan hieronder het aanmeldformulier met jouw motivatie. Je wordt dan uitgenodigd voor een selectiegesprek.

Aanmelden is op dit moment helaas niet mogelijk. Ook de wachtlijst is vol. Zodra aanmelden weer mogelijk is zullen we dit via de nieuwsbrief communiceren. Aanmelden voor de nieuwsbrief kan hier. 

Voor vragen kun je contact opnemen met Xandra van Zon van de Natuur en Milieufederatie Drenthe, e-mail: [email protected] of tel: 0592-311 150.

Dit project is geïnitieerd door de Natuur en Milieufederatie Drenthe vanuit de samenwerking met de partners van het Drents Energieloket. De opleidingen gegeven in de periode van september 2020 t/m januari 2021 worden gefinancierd vanuit de landelijke RRE-regeling.