Woningcorporatie de Alliantie heeft een kleine tienduizend huurders een aanbod gedaan voor zonnepanelen. Huurders die een geschikte eengezinswoning bewonen, kunnen individueel beslissen wel of niet mee te doen. Tot nu toe doet ongeveer vijftig procent mee. In 2016 deed de Alliantie een proef met zevenhonderd Almeerse woningen die werd opgevolgd met nog eens bijna zeshonderd deelnemers. De resultaten waren positief: huurders wekken nu hun eigen stroom op en hebben jaarlijks een financieel extraatje. Zodoende heeft de woningcorporatie de aantallen nu flink opgeschaald. In totaal bezit de corporatie een kleine 54.000 woningen en die zullen stapsgewijs worden aangepakt. Na de geschikte eengezinswoningen die nu zijn aangeschreven, verlegt de woningbouwvereniging de aandacht naar appartementsgebouwen tot vier lagen.

“We willen dat zoveel mogelijk mensen meedoen, want zonnepanelen zijn goed voor het milieu en de portemonnee van onze huurders”, licht projectleider Bianca Themen toe. De Alliantie betaalt de zonnepanelen en vraagt voor het gebruik een extra bijdrage in de servicekosten. Door de lagere energierekening en na aftrek van die kosten houden bewoners onderaan de streep geld over. “Dat kan met zes panelen al oplopen tot wel € 150 per jaar. Onze huurders gaan er met zonnepanelen altijd op vooruit.”

Voor de Alliantie zijn zowel het verhoogde wooncomfort als de vermindering van de CO2-uitstoot reden om in te zetten op zonnepanelen. In totaal staat de teller momenteel op bijna tienduizend Alliantie-woningen met zonnepanelen. De corporatie is daarmee bezig om de gestelde duurzaamheidsambitie te realiseren.

Bent u huurder bij een andere corporatie of is uw dak niet geschikt? Dan kunt u overwegen om samen met anderen iets aan duurzame energie te doen. Er zijn verschillende energiecoöperaties in Flevoland actief die hier mee kunnen helpen óf waarbij u zich kunt aansluiten. Lees hier meer over de Flevolandse energiecoöperaties of download onze folder over dit onderwerp.