Duurzamer verwarmen?  Welke keuzes zijn er? 

 

In mei kondigde het kabinet aan dat huiseigenaren vanaf 2026 verplicht zijn om bij het vervangen van de cv-installatie te kiezen voor een duurzamer alternatief. Met de huidige, stijgende gasprijzen kan het nu ook al interessant zijn om over te stappen op duurzamere verwarming via een warmtepomp. Je gaat namelijk geen of veel minder gas verbruiken en dat levert een fikse besparing op. In de media wordt veel gesproken over hybride warmtepompen, maar welke andere warmtepompen zijn er nog meer? 

 

Warmte uit hernieuwbare bronnen 

Een cv-ketel werkt op gas, een fossiele brandstof waarbij ook CO2 vrijkomt. Een warmtepomp werkt niet op gas, maar op elektriciteit en haalt warmte uit hernieuwbare bronnen zoals de bodem, water of lucht. Warmtepompen werken erg efficiënt. Van 1 kWh elektriciteit maken ze 2 tot 5 kWh warmte. Daarnaast werken warmtepompen op veel lagere temperaturen dan een cv-ketel. In plaats van 70 of 80 graden verwarmen zij het water tot hooguit 50 graden. Heb je een warmtepomp, dan neemt je stroomverbruik wel toe. Daar staat weer tegenover dat je geen of veel minder gas verbruikt. Het toegenomen stroomverbruik kun je compenseren via zonnepanelen op je dak.  

 

Bespaar op je gasrekening met een hybride warmtepomp 

Er zijn warmtepompen die een woning grotendeels zonder aardgas verwarmen. Waar momenteel veel over wordt gesproken is de hybride warmtepomp. Deze wordt naast je huidige cv-ketel geplaatst. De hybride warmtepomp verwarmt het huis. Alleen voor warm water en op erg koude dagen springt de cv-ketel bij. Hybride warmtepompen halen warmte uit de buitenlucht. Daarom heeft deze warmtepomp ook een buiten unit die lijkt op de buiten unit van een airco. Als de cv-ketel aan het einde van de levensduur is gekomen kun je van een hybride warmtepomp gemakkelijk een volledig elektrische buitenlucht warmtepomp maken. Een hybride warmtepomp is een tussenstap naar aardgasvrij wonen. 

 

Aardgasvrij wonen met een volledig elektrische warmtepomp 

Er zijn ook andere typen warmtepompen die helemaal geen aardgas gebruiken. Naast het benutten van warmte, halen deze warmte uit de bodem of het grondwater. Een bodemwarmtepomp haalt warmte uit de aardbodem dat daar van nature aanwezig is. Een grondwater warmtepomp haalt warmte uit het oppervlaktewater of het grondwater. Deze warmtepompen hebben geen buiten unit en werken veel efficiënter dan buitenlucht warmtepompen. Wel dienen voor deze warmtepompen grondboringen plaats te vinden. Daarom is deze warmtepomp duurder dan een buitenlucht warmtepomp. Als je naast een warmtepomp ook elektrisch gaat koken is je huis volledig aardgasvrij. 

 

Wil je meer informatie over welke warmtepomp past bij jouw huis?  

Wil je meer informatie of een advies op maat? Bel (0320-252004 of), mail ([email protected]), chat met ons via www.energieloketflevoland.nl of bezoek een van onze lokale inloopspreekuren. Zie voor tijden en locaties: www.energieloketflevoland.nl/contact.  Voor actuele acties en activiteiten volg ons op Instagram en Facebook.    

 

Wooncomfort omhoog, energierekening omlaag.   
Energieloket Flevoland helpt!     

Titel

Hier kunt u uw tekst plaatsen