Energieverbruiksmanagers

Wilt u in kaart willen brengen welke apparaten in uw huishouden notoire energieverspillers zijn? Dan kunt u overwegen om een energieverbruiksmanager aan te schaffen.

Wat niet wordt verbruikt, hoeft ook niet te worden opgewekt. Zo simpel kan het zijn. Of u nu huurder bent of woningeigenaar: het is altijd interessant om te kijken waar het lek zit. In de samenvatting “Het Klimaatakkoord in (meer dan) 70 vragen” (download het PDF-bestand) stelt  de Rijksoverheid in punt 48 dat energiebesparen op veel manieren kan: van de verwarming lager zetten tot een waterbesparende douchekop.

Wat ons betreft, geldt het aloude gezegde dat meten weten is. Mocht u inderdaad in kaart willen brengen welke apparaten in uw huishouden notoire energieverspillers zijn, dan kunt u overwegen om een energieverbruiksmanager aan te schaffen.

Een uitgebreid, onafhankelijk productoverzicht voor energieverbruiksmanagers vindt u op milieucentraal. Bedenk van tevoren goed wat de energieverbruiksmanager moet kunnen meten. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een app op je telefoon of een kastje aan de muur om je meetgegevens te bekijken
  • Het meten van de productie van je zonnepanelen
  • Het bekijken van je realtime verbruik. Zo kun je bijvoorbeeld makkelijk sluipverbruik opsporen
  • Inzicht in het verbruik van losse apparaten, zoals je koelkast en je wasmachine.

Veel Flevolanders gingen u hierin voor. Zoek bij de bewonersverhalen enthousiastelingen die u voorgingen met apps, meters en domotica.

Energiebespaarmeetlat
Ziet u dat meten niet zo zitten of zijn de technische drempels te groot? Kijk dan eens nalar onze snelle bespaartips. Van goed luchten tot af en toe de koelkast ontdooien: alle beetjes helpen. Wilt u weten hoe goed u bezig bent? Leg de meetlat eens langs uzelf. Onze gratis Energiebespaarmeetlat is te downloaden of af te halen tijdens onze inloopspreekuren (locaties en openingstijden).