Maatregelen in en om het huis

Ongeveer 2/3 van het gemiddelde energiegebruik in huis gaat op aan verwarmen. Zorg daarom dat je woning goed is geïsoleerd en goed geventileerd. Maar niet alleen aan uw woning zijn vaak verbeteringen mogelijk, maar ook in de woning.

Het ene apparaat is het andere niet. Het loont voor het milieu al snel om een werkende koelkast te vervangen door een zuinige.

Het ene apparaat is het andere niet. Het loont voor het milieu al snel om een werkende koelkast te vervangen door een zuinige.

TV & ICT

We hebben allemaal steeds meer tv’s, audiovisuele apparatuur en computers in huis. Vaak verminder je het stroomverbruik van tv’s en audiovisuele apparatuur enorm door ze echt helemaal uit te zetten als je ze niet gebruikt. Zo voorkom je sluipverbruik. Voor computers geldt dat je er het beste zo lang mogelijk mee kunt doen.

 

Kosten / terugverdientijd

De kosten van ledlampen zijn erg uiteenlopend maar gemiddeld komt het neer op € 5,80 voor een gewone ledlamp. Ondanks de hogere aanschafprijs ben je veel goedkoper uit over een aantal jaar. De aanschaf van de ledlampen verdien je door een lager energieverbruik meestal binnen 3 jaar terug.

 

Welke LED-lamp kies je?

Wil je weten welke ledlamp je nodig hebt ter vervanging van de onzuinige variant? Milieucentraal heeft hiervoor een uitgebreide keuzehulp opgesteld.