Maatregelen in en om het huis

Ongeveer 2/3 van het gemiddelde energiegebruik in huis gaat op aan verwarmen. Zorg daarom dat u woning goed is geïsoleerd en goed geventileerd. Maar niet alleen aan uw woning zijn vaak verbeteringen mogelijk, maar ook in de woning.

Huishoudelijke apparaten
Het ene apparaat is het andere niet. Het loont voor het milieu al snel om een werkende koelkast te vervangen door een zuinige. Bij wasmachines is de grootste winst te behalen door te wassen op lage temperatuur. Benieuwd waar de mogelijkheden liggen voor u?

TV & ICT
We hebben allemaal steeds meer tv’s, audiovisuele apparatuur en computers in huis. Vaak vermindert u het stroomverbruik van tv’s en audiovisuele apparatuur enorm door ze echt helemaal uit te zetten als u ze niet gebruikt. Zo voorkomt u sluipverbruik. Voor computers geldt dat je er het beste zo lang mogelijk mee kunt doen. Waar kunt u op letten?

Energiezuinig verlichten
Lampen zorgen voor ongeveer 15 procent van het stroomverbruik van een gemiddeld huishouden. Je kunt dus behoorlijk wat geld en energie besparen door zuinige lampen te kiezen. Het is voor het milieu goed om gloeilampen weg te doen, ook als ze nog werken. U heeft een LED- of spaarlamp al redelijk snel terugverdiend.

Hier vindt u advies om uw verlichting (lampsoort) te vervangen

Wat weet u over energiezuinig verlichten? Doe de test van Milieu Centraal! 

Hoe groot is jouw voetafdruk?

Je voetafdruk is de hoeveelheid ruimte die jij op de aarde in beslag neemt. Door de Flevolandse Voetafdruk kom je er snel achter hoeveel ruimte jouw leefstijl in beslag neemt. Na het invullen zie je gelijk hoe je scoort ten opzichte van anderen. Daarnaast krijg je leuke en handige tips om je voetafdruk (nog) kleiner te maken.