Woonplaats:                                 Emmeloord (bedrijventerrein Nagelerweg)
Bouwjaar:                                    1972
Voorlopig energielabel:              geen index
Energiescan:                                  n.v.t.
Maatregelen:                               LED-verlichting

Op bedrijventerrein Nagelerweg in Emmeloord zit Polder Staalproducties, gespecialiseerd in de bewerking van staal. De onderneming is toeleverancier voor metalen onderdelen en mechanische modules voor de industrie in Europa, de zogenaamde original equipment manufacturers. Met ongeveer zeventig man personeel en flink wat installaties, wordt er behoorlijk wat energie verbruikt. Deze onderneming komt dan ook in aanmerking voor het activiteitenbesluit milieubeheer. Verduurzaming is daardoor sowieso aan de orde. We spreken Auke Sjoerd Tolsma, directeur van Polderstaal over dit thema.

“Als iets vervangen wordt, heeft duurzaamheid onze aandacht”

Welke maatregelen heeft u getroffen om te verduurzamen en wat levert dat op?
“Wij hebben LED-verlichting opgehangen in vier van de vijf hallen,” legt Auke uit. “Daar zijn we heel blij mee, vooral omdat we meer licht hebben dan we hadden. Dat moest ook wel echt gebeuren, al besparen we hier ook meteen een hoop energie mee. Bij de aanleg zijn ook meteen automatische dimmers meegenomen, zodat het licht niet onnodig blijft braden. Al met al is zo’n investering dan een hoop geld, maar binnen vijf jaar verdient het zichzelf terug. Op de verlichting zit zeven jaar garantie, dus we houden hier geld aan over én het werkklimaat is verbeterd.

Welke rol speelt de terugverdientijd bij de keuze voor duurzaamheidsmaatregelen?
“Voor ons is duurzaamheid belangrijk,” stelt de directeur. “Het is niet zo dat we er dag in dag uit mee bezig zijn, natuurlijk. Maar als iets vervangen wordt, heeft duurzaamheid onze aandacht. Want als we iets gaan doen, doen we het liever gelijk goed.”

Zijn er maatregelen die u overweegt voor de toekomst?
“Recentelijk hebben wij hier in Emmeloord een ander pand overgenomen,” denkt Auke hardop. “Daar is de verwarming onvoldoende. Ons plan is om daar een grote pelletkachelinstallatie neer te zetten, zodat we daar zonder gas gaan verwarmen.”

“Plan is om daar een pelletkachelinstallatie neer te zetten, zodat we zonder gas verwarmen.”

Hoe ziet een bedrijfspand er over dertig jaar uit ten opzichte van nu?
“Over dertig jaar?” herhaalt de directeur de vraag. “Mijn verwachting is dat alle platte daken dan wel vol zullen liggen met zonnepanelen. Ook zal het energieverbruik lager zijn en het werkklimaat prettiger. Het isolatiemateriaal wordt ook steeds beter. Voor onze panden geldt dat we tegen die tijd ook de koeling op orde hebben. Met de verwarming zijn we nu dus al bezig, maar in de toekomst komt koeling ook op de agenda. Want als het buiten dertig graden is, wil je dat de mensen binnen gewoon lekker kunnen werken.”

Heeft u tips aan andere ondernemers?
“Kijk goed om je heen naar wat er mogelijk is,” zegt Auke meteen. “Dan heb ik het niet alleen over de technische mogelijkheden, maar ook financieel. Gebruik de financieringsmogelijkheden die er zijn, want duurzame investeringen kosten een boel geld. Voor ons bleek dat de financiering via DE-on interessanter was dan via de bank, vanwege de voorwaarden.”

Wat kunt u doen?
Naast de ondernemingen zijn particulieren óók druk aan de gang met het vastgoed. Lees in de bewonersverhalen waarin Flevolanders u voorgingen in duurzamer, energiezuiniger of zelfs aardgasvrij wonen of werken. Mocht u willen weten wat er voor uw bestaande woning mogelijk is, kunt u op onze website de tool “verbeter uw inzicht” doorlopen. Wilt u op de hoogte blijven over energienieuws en andere zaken? Meld u zich dan aan op de nieuwsbrief. Het Energieloket Flevoland is te vinden op Facebook en Twitter. Ondernemers kunnen van de inloopspreekuren van het energieloket (locatie en openingstijden), waar ook adviseurs van Energie Expertisecentrum Flevoland te vinden zijn.