Woonplaats:                                 Lelystad, buitengebied
Bouwjaar:                                    1977
Voorlopig energielabel:              C
Energiescan:                                   n.v.t.
Maatregelen:                               zonnepanelen + windmolens

Een behoorlijke tijd geleden stapte Pieter Bije uit interesse eens de duurzaamheidswinkel in Lelystad binnen. Hij bleek al veel verder met het opwekken van duurzame energie dan veel andere Flevolanders. Daarom is het wel zo interessant zijn inspirerende verhaal te delen met andere bewoners. Want van zijn ervaringen kan een ander wat leren.
Pieter Bije is een ondernemer die met zijn vrouw en kinderen woont op een akkerbouwbedrijf in het buitengebied tussen Lelystad, Zeewolde en Biddinghuizen in. Daar worden onder andere aardappelen, uien, graan en suikerbieten verbouwd. Verder heeft deze ondernemer zonnepanelen op zijn dak en staan er twee windmolens op het land. Die molen kunnen zo’n 2.500 huishoudens van groene stroom voorzien. Die stroom is te koop via vandebron. Om wat leven in de brouwerij boerderij te krijgen, is Pieter ook de drijvende kracht achter Biertafel.nl, een grap die uit de hand liep tot serieus werk naast de akkerbouw. Het bieren en boeren daargelaten spraken wij Pieter over energie.

“Zonnepanelen is de allermooiste handel die je kan hebben.”

Laten we beginnen met het dak: hoe ligt dat erbij?
“Daar liggen zonnepanelen op,” zegt Pieter lachend. “Zonnepanelen is de allermooiste handel die je kan hebben. Het ligt op je dak en het geld stroomt binnen, zonder dat je er werk van hebt. Je kan ook wel een webshop beginnen, maar dan moet je wat doen. Het is natuurlijk wel kleinschalig en je wordt er niet rijk van, maar het is goeie handel. Zeker met die salderingsregeling, de SDE en het fiscale voordeel dat je een gedeelte van de winst extra mag afschrijven.”

Hoeveel ligt er op het dak?
“Inmiddels ligt er zo’n tachtig a vijfentachtig kilowattpiek op. Dat is wel gegroeid. De eerste panelen die ik heb gelegd, waren samen nog geen tien kilowattpiek. Dat is acht jaar geleden en panelen waren toen nog vrij duur. In de tussentijd werden ze steeds goedkoper en heb ik drie keer bijgelegd, de laatste pas afgelopen voorjaar. Maar nogmaals: je hebt er geen werk van. Je bestelt die panelen, ze liggen er bij wijze van spreken morgen op en dan is het kassa. Met wind heb je meer risico. Teveel misschien wel.”

“Als je een dak hebt? Dan altijd doen, die zonnepanelen. Het kost niks.”

Teveel? Is het niet allebei interessant?
“Jawel,” antwoordt Pieter meteen. “Het is allebei interessant. Toch vind ik het mooie van zon dat het gefaseerd gaat. Je kunt ook uit eigen middelen investeren en dan is het rendement hoger. Als je een keer een grote molen bouwt, heb je een paar miljoen nodig. Dan komt er natuurlijk een bank bij kijken, net als de gemeente en al z’n eisen.”

Hoe bent u ertoe gekomen om windmolens te plaatsen?
“Er kwam een projectgroep langs. Mensen met blinkende schoenen,” zegt Pieter. “Dus toen zijn we zelf maar eens gaan rekenen. Daarna heb ik de bank gebeld en een hypotheek genomen. Samen met de buren hebben we toen een park aangelegd, we overleggen ook samen over alle dingen die er zijn.”

Wat zijn de grootste verschillen tussen panelen en wind voor u?
“In een windmolen zitten meer kilowatts,” legt Pieter uit. “Maar ik vind wind onbetrouwbaarder dan de zon. En er komt bij een molen ook meer kijken: je hebt er onderhoud aan, maar er moeten ook mensen in meedelen en participeren. Verder is de vergunning ook lastig en wil de gemeente ook op latere momenten steeds aanpassingen. Aan zon is dat allemaal niet zo. Nogmaals: je bestelt ze en daarna is het kassa. Dus als je een dak hebt? Dan altijd doen, die zonnepanelen. Het kost niks.”

En u dan?
Wilt u meer weten over energiezuinig wonen óf ondernemen? Kon dan eens langs op een inloopspreekuur van het enerigeloket (locaties en openingstijden). Ook de medewerkers van Energie Expertisecentrum Flevoland zijn regelmatig aanwezig tijdens inloopspreekuren om vragen van grote ondernemingen te beantwoorden of, eventueel, op verzoek businesscases uit te rekenen. Online kunt u alvast beginnen met de tool “verbeter uw inzicht” en uitzoeken of uw dak geschikt zou kunnen zijn voor panelen.