Woonplaats:                       Lelystad, Botter
Bouwjaar:                           1982
Voorlopig energielabel:     geen index
Energiescan:                         nee
Maatregelen:                      zonnepanelen

 

Hoewel het energieloket Flevoland veel aandacht heeft voor particulieren, is het loket er ook voor ondernemers. Zodoende heeft het Energieloket Flevoland, in samenwerking met benodigde partners uit de regio, een wegwijzer voor ondernemers ontwikkeld: bij welke bedrijven kunnen ondernemers terecht met welk type vragen?

Een van de ondernemers die wij tegen kwamen, is Kees Vermeer van HKV Vastgoed. Het bedrijfspand in de Botter (Lelystad) is met zo’n drieduizend vierkante meter groter dan nodig is om het eigen personeel in werkplekken te voorzien. Dus wordt een fors deel daarvan verhuurd. Enkele jaren geleden is de gevel gerenoveerd, waarbij er nieuwe kozijnen met HR++-glas zijn geplaatst. Omdat het dak twintig jaar geleden voor het laatst onder handen is genomen, werd het volgens de beheerder wel weer eens tijd om daar naar te kijken. Wij legden Kees wat vragen voor.

“Het nieuwe isolatiemateriaal verbetert met factor drie”

Hoe ligt het dak er nu bij?
“Op zich nog principe prima,” legt Kees uit, “want de vorige renovatie is eind 1998 gedaan. Destijds is de dakbedekking vervangen. Maar nadat er nieuw bitumen is geplaatst, is toen het oude isolatiemateriaal uit de jaren-80 terug gelegd. Dat lag er toen ook al twintig jaar op, maar destijds was het in het algemeen nog niet zo’n punt van aandacht. Anno 2019 ligt dat heel anders.”

Hoe komt het dak er straks uit te zien?
“Voor de hand liggend is natuurlijk dat de dakbedekking opnieuw vervangen zal worden,” stelt de ondernemer. “Maar dit keer pakken we het isolatiemateriaal wel aan en we gaan er ook zonnepanelen op plaatsen. Het huidige isolatiemateriaal is vijf centimeter dik en het nieuwe wordt tien centimeter. Bovendien heeft het nieuwe materiaal anderhalf keer de isolatiewaarde van het vorige. Als je die som uitrekent, kom je tot de conclusie dat het nieuwe isolatiemateriaal met een factor drie verbetert. Dat dit in de winter scheelt, daar twijfelt niemand aan. Maar wat we vooral hopen, is dat de mensen die op de tweede verdieping onder het platte dak werken, het juist in de zomer minder heet hebben.”

“Als je dat kostenplaatje voor je ziet, ben je gek als je het niet doet.”

Maar ook zonnepanelen dus?
“De wens voor zonnepanelen hadden we al een tijdje,” licht Kees de keuze toe. “We praten over duizend vierkante meter dakoppervlak dat er nu een beetje loos bij ligt. Dan is toch de vraag: kan ik daar wat mee doen? Uit berekeningen hebben we geconcludeerd dat het stroomverbruik van het complete pand kan worden opgewekt door zonnepanelen op het kantoordak. Dus nu we toch met het dak aan de gang gaan, slaan we graag twee vliegen in een klap.”

Speelt de terugverdientijd een rol bij de keuze voor de maatregelen?
“Voor de zonnepanelen hebben we dat zeker doorgerekend,” geeft Kees aan. “Dat kwam redelijk acceptabel uit. Er zit een aardig rendement op. De isolatie levert ons als verhuurder niets op, maar het maatschappelijke idee vind ik wel veel waard. En het leefklimaat voor de huurder, natuurlijk. Plus, als je toch gaat investeren, dan pak je dat gewoon mee. Het oude materiaal vervangen is een kleine investering vergeleken met de dakbedekking en de panelen. Als je dat kostenplaatje voor je ziet, ben je gek als je het niet doet.”