Woonplaats: Lelystad

Meneer Anker aan het woord: 

Waarom is het thema energie belangrijk voor u?
Elke maand betaal je je energierekening, dan ga je je toch afvragen waar  de kosten zitten en hoe je die naar beneden kunt halen.

Welke energiebesparende maatregelen heeft u al uitgevoerd?
HR ++ glas, LED lampen zowel buiten als binnen.
Heeft met een simpele energieverbruiksmeter het hele huis doorgemeten en een exelcheet gemaakt om te kijken waar de grote energieverbruikers zitten. Overal contactdozen met een aan- en uit knop geplaatst, zodat apparaten niet meer op stand-by blijven staan.

Wat gaf de doorslag om aan de slag te gaan met energie besparen?
Interesse zonnepanelen. Wel belangrijk om voor het aanschaffen van zonnepanelen te kijken waar het energieverbruik en de bijbehorende kosten naar beneden kunnen.

Wat is uw toekomstvisie met betrekking tot duurzame energie
Bronnen gaan op, dus we zullen met  z’n allen alternatieve energie moeten gebruiken. Dat gaat gewoon gebeuren, want er is geen keus.

Wat zijn uw geleerde lessen tot nu toe
Bewuster omgaan met je energieverbruik, dat moet langzamer hand in je systeem komen. Het doormeten van het huis heeft veel inzicht gegeven in energie verbruik. Allerlei apparaten verbruiken onafhankelijk van elkaar niet zo veel, maar bij elkaar opgeteld is het toch heel wat, zeker als je het dagelijks verbruik doorrekent naar wat dat dan per jaar is. De grootste energieverbruiker was de server, deze zet ik nu vaak uit en wanneer ik het nodig heb weer aan.

Wat wilt u andere bewoners mee geven (tips)
Ga bewuster om met energieverbruik! Ga met een energiemeter je huis rond en ga met een meter je verbruik monitoren!