Woonplaats: Almere (Hennahof)
Bouwjaar: 1996
Voorlopig energielabel: B
Energiescan: Ja, uitgevoerd door NMFF op 18 april 2018
Maatregelen: isolatie, verwarming en gedrag
(klik hier voor de samenvatting van de scan)

 

Meneer Glerum aan het woord

Waarom heeft u interesse in de energiescan?
We zijn al een tijdje bezig met beter naar ons energieverbruik te kijken. Enerzijds vanuit financieel oogpunt, maar ook vanwege de impact op het milieu. We zoeken neutraal advies over onze woning. Waar zitten de warmte-lekken, hoe zit het met de isolatie?

Welke energiebesparende maatregelen heeft u tot nu toe genomen in huis?
Nieuw dubbel glas in de oude kozijnen. We zijn geleidelijk alle elektronische apparatuur aan het vervangen voor zo zuinig mogelijke varianten. We gaan veel bewuster om met de thermostaat en hebben een slim schema gemaakt, zodat deze minder vaak aanspringt. En alle verlichting is vervangen voor led.

Waar zou u mee aan de slag willen?
Onze verwarmingsketel is in uitstekende conditie, maar wel 9 jaar oud. De opvolger zou een warmtepomp zijn. We willen ook graag vloerverwarming, verwarmingspanelen en  zonnepanelen.

Wat heeft u daarbij nodig?
Overzicht van alle verschillende onderdelen, zodat ik beslissing kan nemen in welke volgorde ik wat ga doen. Dat is namelijk waar ik het meeste tegen aanloop. Er zijn diverse oplossingen en mogelijkheden, maar hoe krijg ik nu op een rij wat voor mij de slimste oplossingen en mogelijkheden zijn? En dan ook binnen de financiële mogelijkheden wat bij onze woning past.

Wat verwacht u van uw medebewoners in deze wijk?
Ik weet niet wie hier al mee bezig is of hier interesse in heeft. We zijn met ons huis onderdeel van een ‘mandelingheid’, dus we zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor bijvoorbeeld onderhoud van de stoep maar ook het dak.

Hoe ziet uw woning er over 30 jaar uit?
Een slaapkamer beneden, want dan ben ik 80. Verder grotendeels van het gas af, en veel meer zelfvoorzienend. Dus behalve grote ingrepen ook kleine slimmigheden, waardoor de woning efficiënter en praktischer wordt. En grijs en blauw water gescheiden gebruiken.

Waarom wilt u gasloos gaan? En zou u ook nul op de meter willen bereiken?
Jazeker, waarom zou je nog fossiele brandstoffen gebruiken als het niet meer nodig is? Er komt dan misschien wel meer behoefte aan andere zeldzame grondstoffen.

Bent u bekend met het concept circulair en/of biobased bouwen?
Ja

Zo ja, wat voor mogelijkheden ziet u hierin voor uw eigen huis in de toekomst?
Ik zou willen dat ze dat veel meer meenemen in alles wat nu nog nieuw wordt neergezet. Kijk maar naar elk kantoorpand. Nu wordt het gezien als eenmalige investering maar het is een kist aan grondstoffen. Bij circulair kijk ik in eerste instantie naar nieuwbouw. Bestaande bouw aanpassen lijkt mij moeilijker.