Woonplaats:                                 Emmeloord
Bouwjaar:                                    1965
Voorlopig energielabel:              F
Energiescan:                                  Ja, 20-04-16 door NMFF
Maatregelen:                               energie-make-over

 

Drie jaar geleden deed de familie Brokken mee aan een energiescan via Energieloket Flevoland. Het resultaat liet de familie wel even schrikken: de tussenwoning in Emmeloord (bouwjaar 1965) kreeg het energielabel F. Het advies was om te beginnen met dak-, vloer- en spouwmuurisolatie en daarna nog eens te kijken naar het opwekken van duurzame stroom en te minderen op het gasgebruik. Het kostenplaatje dat bij alle maatregelen hoorde, viel ook niet mee.

Gelukkig was de familie Brokken zo slim om de website en winacties van Energieloket Flevoland goed in de gaten te houden. Zij schreven zich in en toevallig werden zij een Winnaar Energie Makeover. Omdat de familie wist wat er aan de woning moest gebeuren en die kosten in kaart had, voelde het als een droom. Inmiddels is de energiescan drie jaar geleden en dus hoog tijd om eens te kijken hoe het met de familie is.

“We zijn nog steeds heel erg blij,” vertelt Majken Brokken. “Zonder die prijs was het financieel waarschijnlijk niet gelukt. Toen we aan de gang waren hebben we besloten zelf wel mee te investeren en ook daar staan we nog steeds achter.”

“Ongelooflijk hoeveel warmte daaruit naar buiten ontsnapte”

De renovatie van de woning heeft al met al zo’n half jaar geduurd. In totaal is er behoorlijk wat werk verzet: er is vloerisolatie aangelegd doormiddel van korreltjes onder in de kruipruimte en op zolder is er gekozen voor dakisolatie. De spouwmuur bleek al geïsoleerd en die is met rust gelaten. Wel zijn de ramen in de woonruimte beneden allemaal vervangen voor HR++-glas.

“Het is ongelooflijk hoeveel prettiger het nu woont,” legt mevrouw uit. “Beneden hadden wij klepraampjes met enkel glas. Ongelooflijk hoeveel warmte daaruit naar buiten ontsnapte, maar dat voelden we pas nadat ook daar HR++ in zat en die kleppen ook niet meer open kunnen. Het comfort is nu zoveel groter. Los van dat HR++ zou ik al onze buren, die nog de oude woning hebben, aanraden om alleen al die klepraampjes aan te pakken.”

“Door isolatie merk je dat het leefklimaat in huis veel lekkerder is.”

Ook de zolderisolatie heeft hun stoutste verwachtingen overtroffen. Aan deze investering heeft de familie meebetaald, omdat ze het extra goed wilden hebben. Voorheen was die ruimte snikheet in de zomer en steenkoud in de winter. Nu is dat wel anders. Uiteraard blijft het in de winter warmer, maar vooral opvallend is dat het in de zomer een stuk koeler blijft. De warmte komt er niet meer in.

“Voorheen hadden we de dakpannen waar je bijna tegenaan keek,” verklaart Majken. “Dan was het benauwd op zolder in de zomer. Erg heet. Nu is dat dus niet meer zo. Door al die isolatie-maatregelen merk je gewoon dat het leefklimaat in huis veel lekkerder is.”

“Afgelopen winter de CV twee keer aangehad, alleen om de verwarmingen te spoelen.”

Na het isoleren begonnen de overige maatregelen: zonnepanelen en een pelletkachel. De familie heeft geld bijgelegd om extra panelen te plaatsen, waardoor er in totaal elf panelen op het dak zijn gelegd.

“We hebben zo’n Toon en daarmee zie je dan ook echt het opwekken en het verbruik ongeveer evenredig zijn. Onze investeringen zijn er nu al zo’n beetje uit, maar dat komt natuurlijk omdat we die prijs gewonnen hadden. Maar toch zou ik iedereen adviseren om zonnepanelen te nemen. Nou ja, als het dak geschikt is, dan.”
Ook het gas staat bijna altijd uit.
“De verwarming hadden we sowieso nooit hoog, maar hij gaat nu later aan. En dan zetten we ook de nieuwe pelletkachel aan, want dat is gezellig, lekker warm en knus. Afgelopen winter hebben we de CV-ketel een of twee keer aangehad, maar eigenlijk alleen om de verwarmingen door te spoelen. Dat er schoon water door de leidingen loopt en dat het gestroomd heeft. Ik weet niet of dat moet, maar dat leek ons een goed idee.”

“Geen stress”

Al met al heeft het om en nabij een half jaar geduurd voordat alle energiebesparende maatregelen aan de woning waren getroffen. De familie heeft dat met tussenpozen laten doen, afhankelijk van de agenda’s van de familie en de Flevolandse bedrijven die de prijs mogelijk maakten.

“Per maatregel was er meestal een dag nodig,” legt Majken nog uit. “Soms twee á drie dagen. Maar dan zijn die mannen gewoon aan het werk en daarna gaan ze weer weg. Dus stress of rommel heeft het ook niet opgeleverd, nee. En qua totaalplaatje kan ik het aanbevelen. Het is de makkelijke route om bijvoorbeeld alleen zonnepanelen te nemen. Ik denk dat iedereen er goed aan doet om het huis goed te isoleren. Het verschil is echt enorm.”

En u dan?
Hebben de ervaringen van de familie Brokken u geïnspireerd? In het geval u inzichtelijk wil maken welke verduurzamingsmogelijkheden er voor uw woning zijn, kunt u de module Verbeter uw huis op onze website invullen. Bovendien kunt u natuurlijk altijd een inloopspreekuur van het Energieloket Flevoland bezoeken. Actuele informatie over locatie en openingstijden treft u op onze contactpagina.