Woonplaats: Luttelgeest
Voorlopig energielabel: B
Soort woning: Hoekwoning

Janneke aan het woord:

Waarom is het thema energie belangrijk voor u?
Zelfvoorzienend leven spreekt ons erg aan, hoewel dat natuurlijk nooit 100% lukt. We vinden het belangrijk ons bewust te zijn van onze ecologische voetafdruk en hoe we deze wat kunnen verkleinen. Er is maar één aarde en die moet nog wel een tijdje mee.

Welke energiebesparende maatregelen heeft u al uitgevoerd?
Wij hebben net een huis gekocht. Mijn doel is om dit huis zo duurzaam mogelijk te maken in de komende jaren. Regenwater opvangen, bomensingel en tuin ecologisch gevarieerd inrichten, bijen houden, zonnepanelen en een houtkachel.

Wat gaf de doorslag om aan de slag te gaan met energie besparen?
Vooral ik ben geïnteresseerd in duurzaam leven, maar zeker niet hardcore style. Kleine beetjes helpen ook. Zo wordt de tuin groen en gevarieerd zodat insecten er ook wat aan hebben. En de bijen ga ik helpen door een volkje te houden, maar eerst de cursus volgen bij de imkervereniging waarvoor ik mij heb ingeschreven.

Wat is uw toekomstvisie met betrekking tot duurzame energie?
Duurzame energie moet bijdragen aan wereldwijd minder vervuiling en uitputting van hulpbronnen.Met een groeiende wereldbevolking en opkomende economieën is het verminderen van energiegebruik een behoorlijke uitdaging

Wat zijn uw geleerde lessen tot nu toe?
Het is niet zwart-wit. Je bent ook duurzaam in kleine keuzes. Een dagje minder vlees of wat tegels uit je tuin zijn al best wat. Het helpt om te beseffen dat de wereld niet ver weg is, maar begint bij je voordeur. En dus kan je invloed hebben!

Wat wilt u andere bewoners mee geven (tips)?
Begin klein zoals minder vlees en liefst biologisch, wij maken geen vliegreizen, trekken liever een trui aan dan de verwarming omhoog te gooien en is ons seventies interieur tweedehands.