Woonplaats:                                 Lelystad, Buitenplaats
Bouwjaar:                                      1973
Voorlopig energielabel:              D
Energiescan:                                 volgt asap
Maatregelen:                                isolatie en zonnepanelen

Woning anno nu

In samenwerking met de gemeente Lelystad heeft het Energieloket Flevoland de winactie “energiescan” georganiseerd. Uit de deelnemers zijn vijftien bewoners geselecteerd voor een energiescan. Wie zijn die winnaars en wat verwachten ze van zo’n scan?

Een van de winnaars van een energiescan is Jettie. Sinds 1980 wonen Jettie en haar man in hun ruime twee-onder-een-kapwoning aan de Buitenplaats te Lelystad. Zij zijn de tweede bewoners, de woning is gebouwd in 1973. Eerder zijn Jettie en haar man al bij het inloopspreekuur in de duurzaamheidswinkel te Lelystad geweest, voor informatie over een groen dak op de garage. Omdat het niet paste binnen de begroting en het niet zeker was dat de buren mee wilden doen (het is een gedeeld dak), hebben ze uiteindelijk niet gekozen voor een groen dak.

“We weten niet zeker of alle spouwmuurisolatie nog op zijn plek zit of dat er misschien een betere oplossing is”

Waarom werkt u mee aan een energiescan?
“Energiezuinig wonen is een thema dat echt belangrijk voor ons is,” legt Jettie uit. “Sinds we de woning betrokken hebben, zijn wij stukje bij beetje bezig geweest om de woning te isoleren. Maar ja, we weten niet zeker of alle spouwmuurisolatie nog op zijn plek zit of dat er misschien een betere oplossing is qua isolatie. Om daar meer zekerheid over te krijgen, is zo’n energiescan natuurlijk heel mooi!”

Waar verwacht u te kunnen verbeteren?
“Ik denk dat het dak een zwakke plek is. Daar hebben we zelf ooit wel glaswol aangebracht, maar het is de vraag of dat nog echt goed isoleert. Ook de hal is een lastige plek. We hebben daar een muur uitgebroken en een gedeelte van de hal zit daardoor buiten de spouw, waaronder de voordeur. Vermoedelijk lekt daar behoorlijk wat warmte weg.”

Wat is er al gedaan aan de woning?
“Nou, zit je er klaar voor?” vraagt Jettie lachend. “Toen we hier kwamen wonen hebben we eerst dubbelglas laten installeren en spouwmuurisolatie laten aanbrengen. Het glaswerk is inmiddels ook alweer vervangen voor kunststof kozijnen met HR-glas. Omdat er nogal een vochtprobleem was, hebben we vijfendertig centimeter zeeschelpen in de kruipruimte laten aanbrengen. Verder hebben we zes zonnepanelen op ons dak en een zonnecollector voor de boiler. En dan zijn er nog de kleine dingen, zoals isolerend materiaal om de verwarmingsbuizen en folie achter de radiatoren.”

“Sinds 1975 nemen wij wekelijks ons energieverbruik op”

Woning in 1981

Is het huidige verbruik in kaart gebracht?
“Dat doen we al heel lang. Sinds 1975 nemen wij wekelijks ons energieverbruik op. Inmiddels houdt mijn man dat al jaren bij in Excel-bestanden. Het is heel interessant om daar inzicht in te hebben. Toen we kinderen kregen en het computertijdperk opkwam, zagen we ons verbruik toenemen. En als er dan later één uit huis gaat, zie je het verbruik fors minder worden. Op ons topverbruik zaten wij op ruim vijfduizend kilowattuur, met vier kinderen en een huis vol apparatuur. Nu zijn de kinderen allemaal de deur uit en zitten we op ongeveer veertienhonderd. Toch hebben we wel altijd gelet op ons gedrag: wij zetten ’s nachts de modems uit, we laten nooit opladers in het stopcontact, hebben overal LED-verlichting en als ik theewater kook, doe ik dat afgepast.”

Wat verwachten jullie van zo’n scan?  Wat hoop je uit die scan te kunnen zien?
“Ik denk dat een bouwkundige een rondje door de woning gaat maken,” zegt de Lelystadse, “en dan een rapport opstelt waarin staat wat we hebben aan isolatie voldoende is. Ik hoop dat diegene in kaart brengt waar warmtelekkage zit en waar het beter kan.”

Niet iedereen wint een energiescan, maar dat is geen punt. Loop eens binnen tijdens een van onze spreekuren om te kijken wat er voor u mogelijk is. Online kunt u de module Verbeter uw huis doorlopen of meer bewonersverhalen lezen. Dat geeft al heel veel informatie. Wilt u op de hoogte blijven over energienieuws en andere zaken? Meld u zich dan aan op onze nieuwsbrief.