Woonplaats: Almere (C van Eesterenplein)
Bouwjaar: 1988
Voorlopig energielabel: C
Soort woning: hoekwoning
Energiescan: Ja, uitgevoerd door NMFF op 24 april 2018
(klik hier voor de samenvatting van de scan)

 

Meneer Maat aan het woord

Waarom heeft u interesse in de energiescan?
Ik loop al tijden te denken, hoe zit het met mijn huis en wat zou er eigenlijk gedaan aan moeten worden? En waar moet ik mee beginnen?

Welke energiebesparende maatregelen heeft u tot nu toe genomen in huis?
Er zit piepschuim onder de vloer. In de kruipruimte heb ik zelf de leidingen van de verwarming van piepschuim voorzien, zodat daar geen warmte verloren gaat. Verder heb ik ledverlichting en heb ik apparaten vervangen die energie slurpen.

Waar zou u mee aan de slag willen?
Waar ik nu veel belangstelling voor heb, is van het gas af gaan. Hoe werk je daar langzaam naartoe? En ook voor energieneutraal werken, wat komt daar bij kijken?

Wat heeft u daarbij nodig?
Zonnepanelen kan ik zelf wel plaatsen, financieel gaat dat wel lukken. Maar ik ben benieuwd naar de toekomst. Ik wil het energieniveau omlaag hebben voor ons huis. Hoe snel kan dat, in hoeverre is dat mogelijk, en wat is het financiële plaatje daarvan?

Wat verwacht u van uw medebewoners in deze wijk?
Als ik in ons woningrijtje kijk, zijn er een aantal mensen die zonnepanelen hebben. Maar verder denk ik niet dat er zoveel aan energiebesparing gedaan wordt.

Hoe ziet uw woning er over 30 jaar uit?
Daar heb ik helemaal niet over nagedacht. Dat weet ik niet.

Waarom wilt u gasloos gaan? En zou u ook nul op de meter willen bereiken?
Ja, dat wil ik wel, maar het moet wel in relatie staan tot de financiën. Het huis is niet geschikt voor nul op de meter, want dan moet er ook aan de vloer wat gedaan worden, zoals vloerverwarming. Of dat mogelijk is weet ik niet.

Bent u bekend met het concept circulair en/of biobased bouwen?
Ja, ik zit in de wegenbouw. Daar hebben we ook een afdeling circulair.

Zo ja, wat voor mogelijkheden ziet u hierin voor uw eigen huis in de toekomst?
Poeh, nog niet direct. Ik zou het zo niet weten. Op mijn werk zijn we hier ook mee bezig, welke bouwstoffen zijn schaars aan het worden? Dat is goed om over na te denken.