Waar zit jouw lekje?
Bram Arts woont in Emmeloord en is als medewerker van de gemeente Noordoostpolder verantwoordelijk voor de inkoop van de energie voor de gemeente. Hij verzorgt de energie voor alle gebouwen en openbare verlichting en is dé technische specialist als het gaat om energiebeheer. Ook hij ging op pad met de energiemeter in zijn woning om lekjes te ontdekken.

Lekje ontdekt?
Bram: “Wat mij opviel was de mechanische ventilatie, die verbruikt wel wat! Daar kan ik dus wel op besparen. Ik kan hier dus mogelijk overstappen op een gelijkspanning. Hiermee besparen we ongeveer 13 à 14 euro per jaar. Het is niet veel, maar het is wel wat!”

Nog meer ontdekt?
Bram gaat verder: “ ‘s Nachts verbruiken we zo’n 200-250 Watt. Dit komt door de diepvries en het sluipverbruik van alle apparaatjes en klokjes. Dat vond ik op zich nog wel mee vallen. Maar zo zie je maar, ook s ’nachts slapen energieslupers niet. Ze zijn altijd wakker!”

“Je kunt tegenwoordig de televisie niet meer uit doen. Je moet dan echt de stekker uit het stopcontact trekken. Er is eigenlijk niet meer een harde schakelaar. Betreft ons gasverbruik, dit viel mee. Maar toch verbruikten we wat, terwijl alles uit was. Het is dus nog een raadsel waar dat weg lekt. Dit is nog iets om uit te zoeken.”

“’s Nachts slapen energieslurpers niet”

Waar let je momenteel op?
“Ons nieuw aangeschafte apparatuur heeft allemaal een zeer zuinig energielabel. Kapotte lampen worden uiteraard vervangen door led. We hebben nu nog een paar hallogeen lampjes, dus niet alles is nog duurzaam.”