Guus Bakels, woont in Almere en is vrijwilliger bij ‘Almeerminder’. Deze organisatie steunt Almere in haar doelstelling naar een energie neutrale gemeente. Als vrijwillige ‘Energie ambassadeur’ voert hij warmtescans uit bij Almeerse woningeigenaren.

Waar zat jouw lekje?
Guus ging twee weken op reis met de energiemeter. We vroegen hem naar zijn ontdekte lekjes: “Een echt lekje heb ik niet ontdekt, maar ik heb tijdens deze reis wel vaker het “aha!” gevoel ervaren. Tijdens het douchen denk je bijvoorbeeld in eerste instantie, ik gebruik water en gas, maar dan zie je op de meter ook de elektriciteit meter omhoog uit slaan. Want ook als de CV-ketel aan staat, gebruik je gas én stroom. Douchen beperken wij wel in tijd, hier kan je echt een hoop mee besparen.”

“Met korter douchen kun je veel besparen”

Nog tips voor anderen?
Guus denkt na: “Ik woon zelf in een appartementencomplex. Ook daar ben ik bezig met de Vereniging Van Eigenaren (VVE) om energie te besparen en initiatieven te nemen. We hebben zo bijvoorbeeld het energieverbruik in het complex kunnen halveren. Middels onderzoek en het vervangen van de verlichting door led ging het gebouw van 18.000 Kilowatt per jaar naar 9000! Dat is toch fantastisch!”

“We hebben het energieverbruik kunnen halveren.”

“Je ziet dus dat een architect veel lichtpunten in een gebouw aanbrengt, maar dat de uitvoerder geen rekening houdt met energieverbruik. De buitenverlichting staat zo uren aan. Door hier bewust naar te kijken, ontdek je lekken. En dit kun je als vereniging van eigenaren ontdekken, maar je kunt ook als huurder naar je woningbouwcoöperatie stappen en dit aangeven. Wees bewust van je energieverbruik en realiseer dat je zo veel verbruikt. Dit scheelt een hoop.”