Waar zat het energielek?
Chrit Biesmans uit Creil, gemeente Noordoostpolder, ging twee weken op pad, op zoek naar zijn energielekjes in zijn woning. Wat was zijn lekje? “Daar ben ik nog niet helemaal achter, maar ik heb wel gezien dat we veel verbruiken. Dat is ook niet gek, omdat we op een woonboerderij in het buitengebied wonen. Dus er branden wat buitenlampen en zo heb je wel meer kosten die anderen niet hebben. Ons huis is in feite drie woonhuizen bij elkaar. Onze zonen woonden daar, maar die zijn inmiddels de deur uit. Over het algemeen maken we vaak sobere keuzes in het energieverbruik, maar alsnog zitten we met z’n tweetjes op het energieverbruik van een groter huishouden.”

“We verbruiken veel”

Was dit een verrassing?
“Best wel, ja. Ik ben er ook nog niet klaar mee: ik heb een betaalde app aangeschaft die hetzelfde doet als het apparaatje, maar dan op mijn mobieltje. Ik hou nu precies ons gebruik in de gaten en wil ook echt kijken wat we kunnen gaan doen. Alle apparatuur is vrij nieuw, dus dat kan het niet zijn. Maar eerlijk gezegd hebben we nog niet alles in kaart kunnen brengen. Wat het aquarium en de vijverpomp ons kosten zijn we nog aan het uitzoeken.”

Hoeveel geld lekt er weg?
Chrit gaat verder: “Behoorlijk wat! Ik douche helemaal niet zo lang, maar het kost me zo’n € 1,20, dus dat gebruikt behoorlijk wat gas. Uit de app lees ik af dat we zo’n € 5 á € 6 per dag aan elektra kwijt zijn. Per week loopt dat op tot zo’n € 40 á € 45. Terwijl we best sober zijn en helemaal geen gekke dingen doen. Hier valt dus behoorlijk wat te besparen en ik ga écht nog even uitzoeken waar het hem in zit.”