Evert Ekker, raadslid voor Leefbaar Zeewolde, ging twee weken op reis met de energiemeter op zoek naar lekjes. Meneer Ekker is dagelijks bezig met dit thema. Samen met zijn vrouw, twee kinderen en hond Bodi woont hij al 18 jaar in Zeewolde.

Waar zit jouw lekje?
Meneer Ekker: “We hebben ongeveer al onze lampen vervangen door led. Dus daar was niet veel sprake van lekjes. Maar toch vielen de lampen met dimfunctie op in stroomverbruik. Dit geldt ook voor ons koffiezetapparaat met instant bonenmaler. Als we zin hebben in een bakje koffie, ja dan weten we nu dat dit gewoon veel energie verbruikt.”

“De lampen met dimfunctie vielen op”

Was dit een verrassing?
Meneer Ekker gaat verder: “Leuke aan het metertje is dat het ineens zichtbaar wordt wat je verbruikt; er staat wat aan, wat staat aan? Iemand doucht, iemand kookt! Je wordt je gewoon bewuster van dat je energie verbruikt.”

Meneer Ekker vervolgt: “Daar sta je normaal niet zo bij stil. Net zoals de stand-by modus. In elk gezin heb je apparaten in stand-by stand staan, de fabrikant levert dat zo aan. Maar je kunt de apparaten net zo makkelijk gewoon helemaal uit zetten. Maar ook dit brengt weer complicaties met zich mee voor het apparaat, dus daar ligt een grotere rol bij fabrikanten. Waarom bijvoorbeeld niet losse adapters met technologie verwerken, zodat er echt geen energie wordt gevraagd van het apparaat. We zijn hier nu echt bewust mee bezig. Ook met bijvoorbeeld onze telefoon opladen. Deze halen we na het opladen gewoon uit het stopcontact.”

“Twee jaar geleden zijn we over gegaan op vloerverwarming. Dit scheelt ook gas én verwarmt de ruimte beter. Echter, ik heb gemerkt dat de isolatielaag in de kruipruimte warm aanvoelt, en dat is niet goed. Dit wordt dus de volgende energiestap.”