Woonplaats: NOP, Emmeloord
Bouwjaar: 1997
Voorlopig energielabel: onbekend
Energiescan: n.v.t.
Maatregelen: zonnepanelen, -boiler en infraroodverwarming

Bijna 25 jaar geleden kwam de familie Groen vanuit Noord-Holland naar de Noordoostpolder. Na enkele jaren huur bouwden zij een woning in de “erven” in Emmeloord. Als bioloog speelde de tuin daarin een belangrijke rol, die wordt dan ook elk jaar mooier. Een tuin heeft bijna een mensenleven nodig om zijn vorm te krijgen. Toch was ook het huis erg belangrijk voor de familie. Door zijn tweede achtergrond in de milieukunde werd er verder gekeken naar duurzaamheid dan eind jaren-’90 gebruikelijk was. Wij spraken met hem hierover.

“Wij waren de eerste met zonnepanelen en een zonneboiler op het dak”

Welke duurzame aspecten hadden twintig jaar geleden uw aandacht?
“Toen ons huis werd opgeleverd, waren wij de eerste met zonnepanelen en een zonneboiler op het dak, in onze wijk. Ook vangen we het regenwater op, want hoewel wij hier nu nog voldoende regenwater hebben, is dit mondiaal gezien een schaars en kostbaar goed. Maar dit was 1997 en toen werd er heel anders naar onze ideeën gekeken. Energie kostte nog weinig destijds. Gelukkig zie je nu hoeveel mensen, die toen zo’n twijfel hadden, overstag zijn gegaan en ook duurzamer zijn gaan wonen.

“Gelukkig zie je nu hoeveel mensen die toen zo’n twijfel hadden overstag zijn en ook duurzamer zijn gaan denken”

Heeft u sinds de oplevering nog andere maatregelen of voorzieningen m.b.t. duurzaamheid getroffen?
“Inmiddels hebben we er een aantal zonnepanelen bij geplaatst” zegt meneer Groen. “Omdat ze steeds beter en efficiënter werden. Ook is er een warmteterugwininstallatie geplaatst. Sinds een jaar hebben we boven twee infraroodpanelen, voor o.a.warmte in mijn werkkamer. Als het buiten koud is, wordt het daar toch wel kil. Dan zet ik een infraroodpaneel aan als ik daar aan het werk ben en is het daar aardig toeven. Zo’n paneel geeft directe straling af dus je voelt die warmte op je. Een beetje zoals een terrasheater.”

“Overal vloerverwarming aanleggen, zodat je met een warmtepomp kunt verwarmen”

Welke tips kunt u meegeven aan mensen die voor duurzame nieuwbouw kiezen?
“Wat zou graag anders zou hebben gedaan?” denkt meneer Groen hardop. “Overal vloerverwarming aanleggen, zodat je met een warmtepomp kunt verwarmen. Helaas is dat nu niet het geval. We hebben op een paar plaatsen vloerverwarming, maar niet overal. We willen daar wel naar toe, maar vragen ons af of dat niet een investering is voor de volgende bewoner.