Jan Nieuwenhuis, bestuursadviseur bij de gemeente Zeewolde, is elke dag bezig met duurzaamheid. Jan: “Ons huis heeft een houten binnenschil en een stenen buitenschil. We hebben energielabel A en afgelopen jaren zonnepanelen geplaatst. We hebben er nu in totaal 15. De laatste zes die we hebben geplaatst wekken al meer energie op dan de negen oudere, kun je nagaan hoe snel de techniek zich ontwikkeld. We wonen momenteel in een vrijstaande woning, maar willen in onze volgende woning wel kleiner wonen en energieneutraal leven.”

“Er is nog winst te halen bij de vloer”

Waar zijn lekjes?
Jan denkt na: “Ik denk dat dit bij de vloerisolatie zit. Daar valt nog winst te behalen. Mijn partner klaagt soms nogal over het comfort van de vloer. Ik ben benieuwd naar de mogelijkheden voor verbetering.” Hij vervolgt: “Een onontdekt lekje is waarschijnlijk ook onze stalamp. Dat is volgens mij echt een energievreter. Er zit zo’n spiraal lamp in, dus dat voorspelt niet veel goeds verwacht ik. We willen graag naar alternatieve mogelijkheden kijken, bijvoorbeeld alle verlichting vervangen door led. Dat is iets wat nog gewoon moet gebeuren.”

“Onze stalamp is een energievreter”

“Alles gaat gewoon uit”
Jan vervolgt: “We koken op een keramische plaat. En we hebben de douchecoach van het Energieloket, dus daar houden we ons braaf aan. Ook zetten we ‘s avonds de schakelaars uit en halen alle stekkers uit de stopcontacten. We hebben nog een diepvries in de garage staan. Hij is niet zo groot en heeft een A++ label, maar we denken erover na om die weg te doen. Dat zou dan nog een stap zijn om meer energie te gaan besparen.”