Frans Pansier woont in Almere Haven en werkt als vrijwilliger bij Almeerminder. Hij is daar energiecoach en -ambassadeur en voert warmtescans uit en heeft energie bespaar gesprekken met particulieren. Frans: “Ons huis is all electric. Wij hebben dus geen stadsverwarming of gasverbruik. Ik liet dit huis in 2017 bouwen zonder gasaansluiting en wil alles met de warmtepomp doen met vloerverwarming en geen radiatoren. Ik sla dus veel warmte op. Het kost mij € 550,- aan warmte (voor verwarming en warm tapwater) per jaar. Dat is in tegenstelling tot stadsverwarming of gasverbruik van een CV-ketel echt heel weinig. Dat zijn echt de voordelen van een warmtepomp en all electric wonen.”

Waar zit jouw lekje?
Frans vertelt enthousiast over zijn ervaring bij het ontdekken van lekjes in zijn woning: “Je zet de energiemeter ergens neer en zo is hij altijd in zicht. Zo keken wij er bijvoorbeeld naar tijdens het televisie kijken. Erg interessant om te zien wat je dan op dat moment aan energie verbruikt zonder dat je het weet. Ik ben mijn leven lang al energiebewust. Ik heb een milieutechnische achtergrond en houdt mijzelf veel bezig met duurzame ontwikkelingen. Ik woon bijna energieneutraal!”

“Ik woon bijna energieneutraal”

Frans: “Mijn tip is, ga bewust minder energie verbruiken. Hoe minder je verbruikt, hoe minder fysieke maatregelen je hoeft te treffen om energie te besparen. Zet bijvoorbeeld je thermostaat een graadje lager, hang geen gordijnen voor je radiatoren en douche wat korter. Oude apparatuur zoals vaatwasser, wasmachine, koelkast, diepvriezer al deze “grootverbruikers” zijn vervangen door A++ apparaten. Wat ik ook al tientallen jaren doe: alle stekkers uit het stopcontact of zet de apparaten echt uit. Niet in de stand-by stand laten. Ook alle verlichting is jaren geleden vervangen door led. Evenals ventileren scheelt in stookkosten. Dat kost je bijna niks, gordijnen gaan ’s avonds gewoon lekker dicht. Al deze maatregelen staan ook op de energiebespaarmeetlat van het Energieloket Flevoland. En met al deze kleine beetjes bespaar je bij elkaar gewoon echt een hoop!”