Reiner Swaen woont in Almere en voorzitter bij Almeerminder.  Als vrijwilliger maakt hij warmtescans van gevels van woningen. Reiner:  “Je gebruikt gewoon energie en er is geen controle over. Na een presentatie van de Almeerse energiecoöperatie De Groene Reus heb ik het besluit genomen om zonnepanelen te nemen. Ik wek schone energie op goed voor klimaat en volgende generaties, al na 5,5 jaar waren ze terugverdiend!”

Waar zou jouw lekje zitten?
Reiner: “We hebben een lijstje, welke  wij ook tijdens de cursus en training aanstippen. Hier staat ook het sluipverbruik op. Op nummer 1 staat bij ons de TV Mediabox,  die kun je op eco-stand zetten. Hij staat eigenlijk gewoon 24 uur per dag aan, ook al staat hij op stand-by. Dan komen natuurlijk de laptops en telefoons, weliswaar kleine verbruikers, maar alles bij elkaar is dat toch wel wat. Dus schakelaars plaatsen, dat is toch weer energie besparen in de eenvoudige vorm.”

“De tv-box lekt energie”

Hij vervolgt: “Als je ziet hoeveel stekkers er in de stopcontacten “energie weglekken”, dat is gewoon zonde. Maar stoken  is duurder dan stroom. 1/3 van de energierekening is elektriciteit en 2/3 is verwarmen. Dus bij het tegengaan of het minderen van verwarmen, zet je natuurlijk grotere stappen. Denk aan bijvoorbeeld isoleren. Via de warmtescans kun je deze warmte lekken opsporen. En dat zijn in de winterperiode toch wel kostenposten. Dus je moet er gewoon een sport en spel van maken en de hele familie erbij betrekken.”