Waar zit jouw lekje?
We vroegen het aan Meneer Driesen, woningeigenaar in Emmeloord. “Dat viel me enorm mee. Vooraf was ik bang dat ik na deze twee weken een nieuwe vaatwasser zou moeten aanschaffen, maar hij gebruik helemaal niet zoveel stroom. Dus die houden we nog even.”

Was dit een verrassing?
“Best wel, want die vaatwasser heeft bijvoorbeeld geen eco-stand. Maar alsnog valt het reuze mee. De droger gebruikt ook behoorlijk wat stroom, maar dat weet je ook als je hem aanschaft en op dat moment maak je die overweging al. Omdat je in het schermpje af kunt lezen hoeveel een apparaat gebruikt, hebben we wel even de spullen in kaart gebracht. Van de waterkoker zijn we wel een beetje geschrokken, dus daar doen we nu veel minder water in als we thee zetten. Dat bespaart behoorlijk.”

“Van de waterkoker zijn we wel geschrokken, daar doen we nu minder in”

Hoeveel geld lek je weg?
Meneer Driesen antwoordt hierop: “Uiteindelijk gaat er toch best wel wat geld in je energieverbruik zitten. Dat wisten we al, want dat betalen we elke maand. Maar door deze twee weken zeg ik wel: als je het verbruik goed in kaart brengt, begrijp je wel wáár het maandbedrag vandaan komt. Of ik dat echt lekken vind, weet ik niet goed. Want er staat natuurlijk wel comfort tegenover.”

“Als je het verbruik goed in kaart brengt, begrijp je wel wáár het maandbedrag vandaan komt”

Heeft u nog tips voor anderen?
“Door deze reis word je je bewust van dingen die je eigenlijk allang weet. Dat is wel positief, hoor. Wij hebben een dag- en nachttarief voor stroom. Daar houden we sowieso altijd al rekening mee, maar nu helemaal: ’s avonds en in weekends draaien wij de wasjes. Zo zijn er wel meer simpele trucs om te besparen.”