Waar zit jouw lekje?
Margriet Van de Bunt ging in Biddinghuizen in haar pastorie op zoek naar lekjes. Margriet is predikant en nauw betrokken bij bezoekers van de kerk en de bewoners van haar gemeente. Margriet vertelt ons over haar ontdekkingen: “Mijn lekjes vielen eigenlijk reuze mee! Ik heb een broodje in de oven gebakken. Ik zag toen dat het energieverbruik flink steeg. Vooral de oven verbruikte in vergelijking met andere apparaten veel. Hetzelfde geldt voor de inductie kookplaat.”

“Vooral de oven verbruikt veel.”

Was dit een verrassing?
Margriet gaat verder. “Dit verraste mij zeker. Het huis is wat tochtig en sommige ramen lekken. We stoken op koude dagen daarom best veel. Ik heb schijnbaar alle huishoudelijke apparaten en programma’s gunstig geprogrammeerd. Ik ben me bewuster geworden van alle eco-programma’s die je kunt gebruiken. Dit scheelt echt wel! Ze vervolgt: “Mijn verwarming is voor geprogrammeerd, dus ik denk dat ik hier ook veel winst uit haal.” Ik heb ook nauwelijks sluimerverbruik, omdat ik geen apparaten in de stand-by modus heb staan. Dit is allemaal met een schakelaar geregeld, waardoor uit ook echt uit is.”

Energie besparen levert geld op
Margriet: “Ook heb ik tijdens mijn ontdekkingstocht gekeken naar hoeveel geld ik verbruik. Ook dit verraste mij. Ik vond het eigenlijk bizar om te zien hoe goedkoop sommige dingen zijn. Dat had ik niet verwacht. Ik verbruik bijvoorbeeld 60 Watt en zo’n 1,2 m3 gas per uur. Door goed op je energieverbruik te letten kun je veel geld besparen. Je kunt dan eens een leuk dagje weg of ergens lekker eten in eigen land. Ik ben benieuwd wat Natalie van Vitaaloveral gaat ontdekken. Zij is namelijk de volgende die op reis gaat.”