Waar zit jouw lekje?
Anca de Vries, bestuurslid van Natuur en Milieufederatie en docent Engels op Aeres Hogeschool Almere ging ook twee weken op reis in haar huurwoning. Op zoek naar energielekjes, ontdekte zij het volgende: “Voor mij was meedoen een leuke test. Ik huur mijn huis en ben al heel veel met duurzaam leven bezig, dus voor mij was het vooral de uitdaging: kan ik het nog beter doen?”

Is dat gelukt?
Anca vervolgt: “Veel van mijn apparaten zijn relatief nieuw en hebben dus minimaal een energielabel A+. Bovendien laat ik nooit apparaten op stand-by. Hoewel mijn huis aangesloten is op gas, warmt het ook snel op in de zon en hoef ik zelfs in de winter, de kachel niet aan of hoog te zetten. Ik begon dus vrij zelfverzekerd aan mijn reis naar lekjes, maar het enige wat ik niet had voorzien is het effect van inzicht.”

“Bovendien laat ik nooit apparaten op stand-by.”

Kun je ons hier meer over vertellen?
Zo heb ik bijvoorbeeld ooit een airfryer gekocht voor kleine maaltijden en snacks (zuiniger dan een grote oven laten opwarmen), maar toen ik ’s ochtends mijn airfryer aanzette om een broodje op te warmen, en tegelijkertijd de waterkoker en magnetron aan had staan, schrok ik toch van de piek in verbruik die op mijn scherm verscheen. Ik dacht gelijk, kan het niet nog beter? Dat is denk ik ook de kracht van de ontdekkingsreis met de energiemeter. Het geeft inzicht in al je (on)duurzame gewoontes. Zet hem daarom op een centrale plaats in huis en zie wat je verbruik is van je huidige acties en de precieze kosten. Dit zet je toch aan het denken!”

Anca gaat verder: “In mijn ervaring is duurzaam leven absoluut niet duur. Mijn tip aan anderen is daarom: verbruik bewust en je zult zien dat je geld over houdt met dezelfde levensstijl.