Waar zit jouw lekje?
Wat ontdekte Lydia Waterreus, tevens voorzitter van IVN Zeewolde. “Helaas kreeg ik de energiemeter niet aangesloten, omdat onze slimme meter wat verouderd is.” Maar ze is goed op de hoogte van haar ‘lekjes in huis’: “We zagen dat onze lampen veel energie en dus geld weg lekken. Er was een aanbieding in de supermarkt voor een staande lamp met een leeslampje op led. Deze hebben wij dus vervangen. Wij hebben ook een warmtewisselaar, zodat je minder gas verbruikt. Dit scheelt enorm, zo gebruik je de helft minder voor de verwarming. En als wij thee zetten, laten we de ketel één keer helemaal vol met water koken. Daarna gieten we dit over in een thermoskan. Dit scheelt gas, het is makkelijker en je thee is net zo lekker.”

“Onze lampen verbruiken veel energie”

Lydia kijkt naast haar eigen woning ook naar de Rode Schuur van IVN-Zeewolde. Hier vinden veel IVN-activiteiten plaats. Ze vertelt: “We zouden graag de Rode Schuur energiezuiniger maken. We doen veel voor scholen en we geven lessen in ons gebouw. Als we de schuur gebruiken dan gaat een blower aan voor een goede warmteverdeling. Dit kan eigenlijk toch niet meer vinden wij. Evenals de Tl-buizen die allemaal aangaan. We verbruiken hierdoor veel energie. Tegelijk is ons dak erg groot, en dit creëert mogelijkheden voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een kleine windturbine.”

“Het IVN-gebouw kan energiezuiniger”

Lydia bruist van ideeën. Naast energie besparen kan je ook water besparen. Lydia: “Vang water op. Wij hebben allerlei bakjes en potten buiten neergezet voor wateropvang om daarna de planten mee te kunnen besproeien. Maar denk ook aan een grote bak die je kunt ingraven, zodat je dit water kunt gebruiken om bijvoorbeeld toiletten mee door te spoelen.”