Waar zit jouw lekje?
We vroegen het aan Peter Brouwer, woonachtig in Emmeloord en voorzitter van de Energiepioniers Noordoostpolder. “Eind 2015 zijn wij verhuisd naar een huis dat behoorlijk gerenoveerd moest worden. We hebben toen het dak laten vervangen en de vloer opnieuw geïsoleerd. Ook hebben we de spouwmuren laten controleren en enkel glas vervangen naar HR++ en is vloerverwarming aangelegd. We verbruiken hierdoor een stuk minder gas.” Peter gaat verder: “Alle lampen zijn led. Onze dimmer eerst niet, dus die hebben we omgebouwd.”

“Energiebespaarmeetlat geeft veel tips”

Nog onontdekte lekjes gevonden?
“We hebben een koelkast van 17 jaar oud in de berging staan en hebben uitgezocht welk alternatief zuiniger kan zijn. We zijn er dus bewust mee bezig. We hebben veel gehad aan de energiebespaarmeetlat van de Natuur en Milieufederatie Flevoland. Vanuit de Energiepioniers communiceren we ook steeds de tips van de energiebespaarmeetlat. Deze maken je echt bewust van je energie- en gasverbruik.”

Nog andere lekjes? “Ja, het sluipverbruik, zoals lampjes van de radio en de verbinding tussen televisie en kabel. s ’Nachts hebben we geen verlichting aan, soms onze buitenlamp, maar die is wel weer energiezuinig. Ik denk dat het erg belangrijk is om altijd bewust te zijn van je energie- en gasverbruik. We leven nu eenmaal met apparaten, maar hoezeer hebben wij die apparaten nodig? Hoe vaak gebruik je daadwerkelijk sommige apparaten en hoe vaak zet je ze aan? Dat is wel denk ik iets om over na te denken.”