Woonplaats:                                  Zeewolde, Horsterveld Zuid
Bouwjaar:                                     1996
Voorlopig energielabel:               B
Energiescan:                                   n.v.t.
Maatregelen:                                 zonnepanelen

Sinds ’92 woont meneer Reniers in Zeewolde. Hij kwam hier terecht vanwege werk. In 1996 betrok hij een nieuwbouwwoning in Horsterveld Zuid en daar woon hij nog steeds. Inmiddels zijn de kinderen het huis uit en wonen zijn vrouw en hij hier met z’n tweetjes met veel plezier. We spraken hem aan de telefoon.

“Wij hadden als eerste in de straat zonnepanelen op het dak”

In hoeverre leeft het duurzaamheid als thema in uw huishouden?
“Dat leeft hij vrij behoorlijk,” zegt meneer meteen. “Wij hadden als eerste in de straat zonnepanelen op het dak. Dat begint bij de rest nu ook te komen, maar dat heeft toch wel zes, zeven jaar moeten duren.”

Welke rol speelt de terugverdientijd daar voor u in?
“Zoals ik het zie, moet een beslissing wel verstandig zijn: ik ga geen vijfduizend euro investeren om twee tientjes in de maand goedkoper uit te zijn. Die zonnepanelen schelen behoorlijk op de rekening in stroom, want eerlijk gezegd: die heb ik niet meer. Ik wek meer stroom op dan ik gebruik en het goedkoopste was vorig jaar, toen zat ik op dertig per maand all-in. Dus inclusief ons gasgebruik en het vastrecht.”

“We zijn bezig om te kijken wat meer elektrisch te verwarmen, vanwege die overcapaciteit”

Overwegen jullie, naast de panelen, ook andere duurzame maatregelen?
“Vanwege ons bouwjaar is de woning behoorlijk goed geïsoleerd,” denkt meneer Reniers hardop. “En we hebben al panelen. Wat aan vervanging toe is aan apparaten wordt hier automatisch A++ nieuw gekocht. Maar we zijn bezig om te kijken wat meer elektrisch te verwarmen, vanwege die overcapaciteit. Misschien dat we in de toekomst ook iets warmtewisselaars op het dak gaan doen. Tot nu toe heb ik veel bedrijven gevonden die het leveren, maar weinig die dat kant-en-klaar doen. Ik denk dat deze techniek in Nederland nog niet heel erg leeft. Terwijl het in het buitenland vrij normaal is. Vooral in mediterrane gebieden liggen ze bijna standaard op het dak. Hier hebben we natuurlijk minder zon, maar zo’n apparaat heeft niet heel veel zon nodig. Dus daar blijven we wel naar kijken.”

Heeft u duurzame tips voor anderen?
“Tips? Investeren zou ik zeggen. Als je geld hebt, kun je dat het beste goed investeren. Met zonnepanelen, bijvoorbeeld, want dat bespaart wel echt op je maandlasten. In het algemeen zou ik sowieso zeggen dat je alles in de gaten moet houden. Kijk ook goed naar de stookkosten. Kleed je eigen naar het seizoen en zet de verwarming een graadje lager als dat kan.”