Lekje gevonden? “Nou, een lek zou ik het niet direct noemen,” denkt meneer Halsema (coördinator van het Netwerk Energieneutraal in Noordoostpolder) hardop na. “Maar de energiemeter geeft wel veel inzicht. Je gaat dingen proberen: wat gebeurt er als ik dit doe, wat gebeurt er als ik dat doe? Beneden heb ik, bijvoorbeeld, allemaal led-verlichting. Wat gebeurt er als ik die allemaal aanzet? Het metertje geeft aan dat het verbruik dan amper verschilt, dus dan zie je het nut van led-verlichting voor je. Al met al ben ik heel positief. Toch viel de ondergrens van apparaten op standby me tegen. Daar ben ik altijd wel bewust mee bezig, hoor. Opladers trek ik altijd uit de stopcontacten, bijvoorbeeld. Maar toch viel het me tegen hoeveel je nog gebruikt door al je apparaten in huis.

“Dat de kinderen het zo leuk vinden, vond ik de grootste verrassing”

 “Dat de kinderen het zo leuk vinden, vond ik de grootste verrassing. Ze waren er heel erg mee bezig. Als ze de tv aan deden, renden ze meteen naar dat apparaatje om te kijken wat er gebeurde. Dan drukten ze gelijk op het eurotekentje om te zien hoeveel tv kijken per uur kost. Het is heel laagdrempelig en ze pakken het meteen op: dat maakt het heel leuk. Kijk, ze zijn nog redelijk jong, dus het is de vraag of ze dat heel bewust blijven doen. Maar je kunt hierdoor wel heel makkelijk het gesprek aan gaan. Ze zeiden nu ook ineens uit zichzelf: ik ga de douche uitzetten, want het kost allemaal wel energie om het warm te krijgen. Dan zie je toch dat het iets doet.”

Hoeveel geld lek je weg?
“Geen, maar dat komt vooral omdat er zonnepanelen op het dak liggen,” zegt meneer meteen. “Voor mij was de uitdaging wel om die energie nuttiger te gebruiken. Op een dag dat er veel zon was en de meter dus onder nul zakte, heb ik bewust de wasmachine én de droger aan gedaan, zodat de meter naar nul steeg. Dan maak je optimaal gebruik van je zonnepanelen. ”