Woonplaats: Emmeloord (Boomkensdiep)
Bouwjaar: 1975
Voorlopig energielabel: E
Energiescan: Ja, uitgevoerd door NMFF op 20 april 2018
Maatregelen: zonnepanelen, vloerisolatie, spouwmuurisolatie
(klik hier voor samenvatting van de scan)

 

 

Meneer Van der Wal aan het woord


Waarom heeft u interesse in de energiescan?
Om beter te kunnen bepalen welke maatregelen we moeten treffen voor het realiseren van energiebesparing. We zitten te denken aan bijvoorbeeld zonnepanelen, vloerisolatie, spouwmuurisolatie. We weten alleen niet wat het meest verstandig is om te doen.

Welke energiebesparende maatregelen heeft u tot nu toe genomen in huis?
We hebben tot dusver nog geen isolerende maatregelen getroffen. We zijn wel zuinig met water, gas en elektriciteit.

Waar zou u mee aan de slag willen?
De eerste stap voor ons is om te gaan rekenen voordat we beslissingen zullen nemen: wat is de investering? Wat zijn de besparingen hiervan, welke subsidies kunnen we krijgen? Wat is de terugverdienperiode van de maatregelen, en hebben we wel genoeg spaargeld om te investeren in de maatregelen.

Wat heeft u daarbij nodig?
Deskundige hulp, adviezen en duidelijke prijzen zodat je weet waar je aan toe bent. En vooral ook weten wat de eerste stap zou zijn. De scan zou daarbij kunnen helpen.

Wat verwacht u van uw medebewoners in deze wijk?
Daar verwacht ik niet veel van, maar deze vraag heeft me wel aan het denken gezet. We hebben veel goede contacten in de buurt, misschien willen zij wel samen investeringen doen, zodat de kosten verdeeld kunnen worden. Misschien gaan we met sommige buurtbewoners wel om tafel.

Hoe ziet uw woning er over 30 jaar uit?
De buitenkant zal niet veel anders zijn, maar het huis zal zonder gas zijn, beter geïsoleerd, zonnepanelen hebben en misschien wel een warmtepomp.

Waarom wilt u gasloos gaan? En zou u ook Nul op de Meter willen bereiken?
Vroeg of laat moeten we er toch af. Op termijn kan ik me wel voorstellen dat we nul op de meter kunnen worden. Maar verhuizen speelt ook nog wel mee. Dit kan snel, maar kan ook pas later in de toekomst gebeuren. We nemen dit wel mee in het beslissen over investeringen in de woning.

Ziet u mogelijkheden met het concept circulair en/of biobased bouwen in voor uw eigen huis in de toekomst?
Ik wil hier best over nadenken, want dat is natuurlijk wel heel goed om te doen. Maar ik zal eerlijk zeggen, dat ik vooral kosten gedreven ben.