Woonplaats:                                  Emmelooord, Statehof
Bouwjaar:                                     1991
Voorlopig energielabel:               C
Energiescan:                                   nee
Maatregelen:                                warmtepom/aardgasvrij wonen

Tijdens een van onze inloopspreekuren kwam Taede binnen. Aardgasvrij wonen is een thema dat hem aanspreekt. Zonnepanelen liggen al op het dak en per 2018 is er een hybride warmtepomp aangelegd die Taede zélf in- en afstelt voor optimale prestaties.

“Met kou heb ik altijd wat gehad,” vertelt Taede. “Ik ben een oorlogskind. Moest wel lekker warm zijn! Als het kon, moest alles zo efficiënt mogelijk. Dat zat er al vroeg in. Het milieu kwam later pas.”
In 1991 betrokken Taede en zijn vrouw Marijke de vrijstaande woning, in de vorm van een driehoek. Meteen werd er geïnvesteerd in zuinige kranen, een  HR-ketel met externe boiler en werd er folie geplakt tegen de muur en achter de radiator: wat dat betreft heeft investeren in de eigen woning altijd al een rol gespeeld. “Of ik ze zou terugverdienen?” vraagt Taede zich af, “Daar twijfelde ik destijds vrij sterk aan. Maar dat viel uiteindelijk heel erg mee.”

ALLES BEGINT MET ISOLATIE

“Ongeveer tien jaar geleden begonnen we met verbouwingen en een renovatie van de woning,” aldus de gepensioneerde Emmeloorders. “Daarin besloten we duurzaam en energiezuinig wonen meteen in mee te nemen. Dus begonnen we met isolatie, want daar begint alles mee. Tenminste, dat werd ons verteld. Eerst de vloer, daarna het grote schuine dak met. Dat laatste hebben we zelf gedaan.”

Daarna zijn de ramen vervangen door HR ++ glas en heeft de familie 17 zonnepanelen op het dak gelegd. In 2018 werd daar, tenslotte, een hybride warmtepomp aan toegevoegd. Die heeft Taede laten installeren, in combinatie met een passende HR-ketel. Daar zaten nog wel wat haken en ogen aan, maar door alle oplossingen samen is de woning nu voor het grootste deel van het jaar aardgasvrij. Alleen als het kouder dan vier graden is, buiten, gaat de ketel aan om een gedeelte warmte aan te vullen.

DE WARMTEPOMP: EEN AVONTUUR

“We wisten dat we met iets nieuws begonnen,” legt Taede uit over zijn warmtepomp. “Daar kunnen dan kinderziektes bij komen kijken en dat gebeurde ons dan ook. Eerst moesten de pompen van de ketel en warmtepomp op elkaar afgestemd worden. Na een paar dagen was dat gelukt. Maar toen bleek dat de warmtepomp overdag de externe boiler leeg trok. Er waren extra terugslagkleppen nodig in het circuit en daarmee was het probleem opgelost.”

Nu is Taede een handige doe-het-zelver die ook wel van een uitdaging houdt. Afspraken maken met een monteur was voor hem eigenlijk geen optie. Voor Taede is het de sport om zelf dingen te doen. Dat avontuur spreekt hem wel aan. Dus besloot hij de warmtepomp in te kunnen regelen voor optimale prestaties. Dus ging hij zoveel mogelijk met de warmtepomp experimenteren: wel of geen temperatuurbeperking? Welke gevolgen heeft dat? Bij welke temperatuur schakelt de pomp zichzelf uit? Teake beet zich steeds dieper in de materie. Via www.energiepionier.nl vond hij extra mogelijkheden.  Al doende ontdekte hij de ins en outs van zijn warmtepomp en lukt het hem om hem ideaal in te stellen.

“Dat was veel werk,” zegt de pensionado daarover, “Maar ik heb tijd genoeg. Inmiddels heb ik het behoorlijk onder de knie. Mijn  jaarverbruik is 300-350 m3 gas en 1500 kw. stroom. Indien nodig wil ik daar best iemand anders mee helpen. Maar voor mezelf vond ik het vooral spannend en leuk om te experimenteren. Maar let op: je moet wel van een avontuur houden!”