Waar zit jouw lekje?
Wethouder Anjo Simonse van de gemeente Noordoostpolder speurde twee weken lang door zijn woning in Emmeloord om lekjes te ontdekken. Wat ontdekte hij? “De frituurpan en de oven zijn bij ons thuis de grootste slurpers qua stroom. Gelukkig gebruiken we die niet zo vaak, maar je ziet het metertje uitslaan naar zestig a zeventig cent per uur als je ze gebruikt. Dat zijn echt energieslurpers. Sowieso is het op pad gaan met de energiemeter super bevallen, omdat alles wat je doet direct effect heeft op het gebruik. Je ziet daardoor meteen wat een ander gedrag doet.”

“Ook de kinderen snappen nu dat het geld kost als de frituur aangaat.”

Anjo vervolgt: “Ook de kinderen snappen nu dat het geld kost als de frituur aangaat. Dit geldt ook voor douchen, omdat het gas dan aangaat. Maar vergeet ook niet de air fryer en de oven. We weten nu dat als je een taart bakt, dat dit 35 eurocent aan stroom kost. Het is een kleine wake-up call die bij ons wel is binnen gekomen.”

“Ik heb een aantal lampjes overgezet naar led.”

Anjo vertelt verder: “De volgende stap zou zijn, om dit consequent in een app bij te houden. Ik ben nog eens door onze woning gegaan en heb een aantal lampjes overgezet naar led. Ook heb ik zo’n sensorlamp die altijd brandde gerepareerd. Tot slot hebben we nog eens goed weer met de kinderen besproken: als je je kamer verlaat, doe dan ook het licht uit.”

“Het aanscherpen van deze regels klinkt zo stom, maar hierdoor letten we wel weer op de gewone dingen. Ook als je even staat te kletsen aan de deur, laat de voordeur dan dicht want dat scheelt ook weer gas. Dit visueel maken voor de kinderen maakt het begrijpen ook makkelijker. Een kind heeft geen beeld als je zegt dat ze korter moeten douchen. Maar nu zagen ze gelijk het effect daarvan in geld.”