Waar zit jouw lekje?
Wim van der Es, wethouder Financiën en Ruimtelijke Ordening in Gemeente Zeewolde, vertelt ons over zijn duurzame- en energiezuinige tips in en rondom zijn woning. “Ik heb even goed zitten nadenken en alles op een rijtje gezet hoe ik als persoon, maar ook hoe ik samen met mijn gezin energiezuinig en duurzaam leef, aldus Wim.

“Onze CV-ketel wordt weinig gebruikt en de klokthermostaat staat sowieso laag wanneer we van huis zijn. Dit scheelt ook een hoop. Ons huis is verder goed geïsoleerd.” Wim vervolgt: “We gebruiken een houtkachel, waarbij hout als fossielvrije en hernieuwbare grondstof niet door iedereen als duurzaam wordt gezien, maar het zorgt wel voor minder gasverbruik en is natuurlijk heel gezellig. We zetten er ’s avonds vaak ons gietijzeren theeketeltje op. Voor koken en de warmwatervoorziening maken we nog gebruik van gas.

“Onze houtkachel zorgt voor minder gasverbruik.”

We vroegen ook naar het waterverbruik van de wethouder: “Ik heb twee pubers thuis rondlopen. De douchetimer helpt een handje mee.” Ook vragen we Wim naar zijn duurzame verlichting: “Betreft verlichting, we gebruiken eigenlijk alleen maar spaar- en ledlampen. Waar nodig hebben we dimmers hangen.”

Denk je dat er misschien sprake is van een nog onontdekt lekje?
“Goeie! We hebben net een nieuwe wasmachine aangeschaft. Deze was inmiddels 20 jaar oud. 20 jaar is een lange tijd, dus in dat opzicht is dat ook al duurzaam. Maar onze nieuwe wasmachine verbruikt toch minder energie en water. We proberen ook altijd de wastrommel goed te vullen. Uiteraard verbruikt de droger meer energie dan je denkt, maar we proberen altijd als het prima weer is, de was buiten te drogen en ook het droogrek binnen wordt gebruikt.”

“Ik ben me bewust dat er altijd energie en gas weglekt.”

“Ik weet niet precies hoeveel geld er weglekt, maar ik ben mij wel bewust van het feit dat er altijd energie en gas weglekt. We monitoren dit daarom altijd op de slimme meter en ik kijk altijd hoeveel we opwekken met de zonnepanelen.”

Wim denkt na over nog andere lekjes. “Onze diepvries is ook al aardig op leeftijd, dus die gaan we wellicht binnenkort wel vervangen. Daarnaast zal onze espressomachine ook meer weglekken dan we denken. Maar tegenover alle andere bewuste keuzes die we maken: we houden nu eenmaal wel van lekkere koffie!”