De scan is een goed begin om te checken wat nodig is om weer 40 jaar vooruit te kunnen.

Tussenwoning, 1980.

Boven hebben we kunststof ramen met minder onderhoud en  extra dakisolatie. We hebben led verlichting waar kan, wat op sommige plekken ook nog eens dimbaar is.

Woonplaats: Almere (Ambachtsmark). Bouwjaar: 1980. Voorlopig energielabel: C. Soort woning: tussenwoning. Energiescan: Ja, uitgevoerd door NMFF op 18 april 2018.

 

Meneer Krouwel aan het woord

Waarom heeft u interesse in de energiescan?
We wonen in een houtskeletwoning uit1978 wat onderhoud begint te vragen. Daarom willen we graag weten of de isolatie wel voldoende is om energie te besparen, en wat nodig is om energieneutraal te worden. De scan is een goed begin om te checken wat nodig is om weer 40 jaar vooruit te kunnen.

Welke energiebesparende maatregelen heeft u tot nu toe genomen in huis?
Vloerverwarming, extra gipsplaten in de woonkamer tegen het geluid en overal dubbelglas. Boven hebben we kunststof ramen met minder onderhoud en  extra dakisolatie. We hebben led verlichting waar kan, wat op sommige plekken ook nog eens dimbaar is.

Waar zou u mee aan de slag willen?
We willen de houten gevel vervangen. Op basis van deze scan willen we kijken of we meer mensen enthousiast kunnen krijgen voor energiebesparende maatregelen, en dat dan misschien collectief gaan doen. Zo kunnen we hopelijk kosten besparen.

Wat heeft u daarbij nodig?
Allereerst de scan en de resultaten. Dat kunnen we vervolgens bekend maken naar onze buren. Er is sinds kort een bewonersvereniging in oprichting, dus via hun kunnen we dat overbrengen, en  kijken wie geïnteresseerd zijn.

Wat verwacht u van uw medebewoners in deze wijk?
Tot nu toe is er een bewoner met zonnepanelen. Dus ik verwacht niet echt veel enthousiasme maar  ongeveer  er zijn nog 60 woningen. Er is dus een kans voor collectieve maatregelen.

Hoe ziet uw woning er over 30 jaar uit?
De buitenkant is dan anders, met nieuw materiaal. Van binnen is het huis energieneutraal. Maar wel op een comfortabele manier, dat is iets waar je wel over na moet denken.

Waarom wilt u gasloos gaan? En zou u ook nul op de meter willen bereiken?  Ja juist, we willen zo snel mogelijk van het gas  afkomen. Zodat ik het aardgas niet meer nodig heb en elektriciteit lever in plaats van afneem. Dat wil ik graag. Dat daar de komende jaren een grote ontwikkeling in zal plaats vinden is logisch.

Wat voor mogelijkheden ziet u met het concept circulair en/of biobased bouwen voor uw eigen huis in de toekomst?
Ik zie hier toekomst in, niet alleen voor mijn huis maar eigenlijk voor de hele buurt. Het zal niet makkelijk zijn iedereen mee te krijgen. We moeten de discussie met elkaar aangaan over hoe we het beste een balans kunnen vinden.