”Mijn vrouw en ik willen eigenlijk graag van het gas af in verband met de aardbevingen in Groningen en de oorlog in Oekraïne.”

Bouwjaar woning: 1997 | Woningtype: Twee-onder-één-kapwoning | Energielabel: B 

Waarom wilt u aan de slag met energiezuinig wonen?
Mijn vrouw en ik willen eigenlijk graag van het gas af in verband met de aardbevingen in Groningen en de oorlog die Poetin voert in Oekraïne. Uiteindelijk bleek dat de investeringen hiervoor voor ons nog te hoog zijn.   

Welke energiebesparende maatregelen heeft u tot nu toe genomen in huis?
Onze woning is niet zo heel oud en toen we verhuisden was er al dakisolatie en spouwmuur isolatie aanwezig. We hebben de kruipruimte wel laten isoleren en beneden overal HR++ glas laten aanbrengen. Koken doen we inmiddels op inductie en in 2018 zijn er 16 zonnepanelen geïnstalleerd. Zonnepanelen op het dak van ons huis vonden we niet zo mooi, daarom hebben we het tuinhuis extra breed laten aanleggen. Er liggen nu 10 zonnepanelen op het dak van het tuinhuis en 6 op het dak van de garage. Als laatste is er in 2021 door het Energieloket een warmtescan uitgevoerd. Alles zag er goed geïsoleerd uit behalve de voordeur. Daar zat een grote kier waardoor veel warmte verloren ging. De timmerman heeft de kier gerepareerd zodat we via de voordeur ook geen warmte meer verliezen.   

Waar wilt u nu mee aan de slag?
We wilden eigenlijk aan de slag met een volledig aardgasvrije woning. In ons geval zou dat de aanschaf van een warmtepomp worden. In 2016 hebben we ook een nieuwe cv-ketel aangeschaft, die investering zijn we dan ook kwijt.  

Wat heeft u daarbij nodig?
Om ons huis volledig aardgasvrij te maken zouden we een warmtepomp aan moeten schaffen en vloerverwarming aan moeten leggen. Ook moet er dan boven nog wat gewoon dubbel glas vervangen worden door HR++ glas. Deze investering is ons nu eigenlijk veel te hoog. Met name omdat ons huis nu al goed geïsoleerd is en wij nu ook al niet zo veel kosten maken voor het verwarmen van onze woning. We zien ook heel erg op tegen de aanleg van vloerverwarming. Daarnaast hebben we in 2016 een nieuwe cv-ketel aangeschaft, deze investering zijn we dan ook kwijt. Momenteel parkeren we het idee even om volledig aardgasvrij te wonen.  

Hoe ziet uw woning er over 30 jaar uit?
Goed onderhouden en hopelijk ook aardgasvrij. 

Heeft u tips of adviezen voor anderen?
Ga echt aan de slag met isolatie, maar blijf daarbij ook goed ventileren.  Als je woning gewoon goed geïsoleerd is dan merk je echt dat de temperatuur binnen comfortabeler blijft. Normaal hebben wij op een winterse dag de verwarming staan op 22 graden. ’s Nachts zet ik de verwarming niet lager dan 19 graden. Als je dan ’s ochtends beneden komt is het nog 21 graden. Dan zie je dat ons huis helemaal niet zo snel afkoelt ook al is het buiten koud.