Wij hebben drie koelkasten in gebruik, dus dat zijn de stroomvreters

Meneer Van Dam, woningeigenaar Noordoostpolder.

“Volgens mij is er niet echt sprake van een lek bij ons thuis in Emmeloord,” zegt meneer van Dam bedachtzaam. “Ik kom zelf uit de energiesector, dus dan ken je de bottlenecks wel."

Lekje ontdekt? Inmiddels zijn het niet meer de gloeilampen, maar eerder de wasmachine, de droger en de koelkast. Wij hebben een drietal koelkasten in gebruik, dus dat zijn de stroomvreters, zogezegd. Maar dat wist ik ook wel.”

 

Dus dit was geen verrassing?
“Nee, als ik heel eerlijk moet zijn, heb ik niets nieuws kunnen ontdekken. Ik heb veertig jaar bij een energiebedrijf gewerkt, dus dan mag je dat ook wel verwachten. We hebben een inbouwkoelkast in de keuken en twee los staande in de garage die niet geïsoleerd is. In de zomer kan dat dus wel oplopen in gebruik. Ik heb geprobeerd om per koelkast het verbruik in kaart te brengen met deze energiemeter, maar dat was lastig. Ze slaan niet meteen aan als je ze van het stroom afhaalt en weer inplugt. Dus de uitkomst is niet heel precies.”

“Sinds we led-verlichting hebben, is zelfs de besparing minimaal als je de lampen een uurtje later aan doet”

Hoeveel geld lek je weg?
“Bij ons is dat weinig,” zegt meneer overtuigend. “Wij doen zo’n beetje het maximale om zo min mogelijk energie te verspillen. De apparaten die we gebruiken, gebruiken nu eenmaal stroom. Mijn wekker blijft in het stopcontact en de computers gaan ’s avonds gewoon uit. Een waterkoker heb ik niet in gebruik. Ja, een koffiemachine wel, maar je zet koffie en dan gaat-ie uit. Dus dat zijn niet echt dingen waar we op kunnen besparen. Sinds we led-verlichting hebben, is zelfs de besparing minimaal als je de lampen een uurtje later aan doet.