Het dak gaat eraf bij de familie Ward. Niet vanwege feest, maar vanwege kou. Lees hier de laatste updates over de grondige dakrenovatie.

Week 19: update – Om een duidelijk beeld te krijgen van de situatie is een van de medewerkers van het Energieloket Flevoland bij de familie Ward langs gegaan. Zodat het verhaal wel correct te volgen is.

“De afspraak is gepland op 13 mei,” zegt mevrouw Ward op zolder. “Bij ons thuis, om zeker te weten dat iedereen weet waar we het over hebben. Dan kunnen de techneuten het dak zelf bekijken.”
Met het gesprek bedoelt mevrouw Ward de eerste kennismaking die voortkomt uit de winactie. De internationale bouwmaterialenhandel Raab Karcher heeft met de Greenworks Academy een kenniscentrum in het leven geroepen dat vaklui bijspijkert op het gebied van duurzaam (ver)bouwen. Bij wijze van uitzondering zet Greenworks kennis en kunde in om een particulier te adviseren.

“Idee is dat we deze zolder verbouwen tot twee slaapkamers en een aparte ruimte,” legt mevrouw Ward uit. In de aparte ruimte komen de wasmachine en droger te staan. “Toen we begonnen aan die verbouwing, hebben we gelukkig eerst naar het dak gekeken. We schroefden er wat platen af en zagen dat het isolatiemateriaal ouderwets en matig van kwaliteit was. En nog erger: op veel stukken was er een zwarte schimmel ingeslagen. Het was eigenlijk gewoon op, dus hebben we alles eruit gehaald.”

Wie nu op de zolder komt, kijkt tegen MDF-platen aan. Op sommige, beschimmelde plekke zit een gat. Achter dat gat zijn de dakpannen te zien. De familie Ward was daar verbaasd over. De afgelopen maanden hebben ze verschillende techneuten, aannemers en bouwbedrijven laten langskomen.
“Het schijnt dat deze bouwstijl heel vaak voor kwam in de jaren-80,” zegt mevrouw Ward met grote ogen. De woning komt uit 1985 en er worden regelmatig verbanden gelegd tussen de economische crisis en de keuzes voor bepaalde bouwmaterialen uit die periode. “Dus ik denk dat wij echt niet de enigen zijn met dit probleem. Ik denk dat er de komende periode veel meer dakrenovaties moeten gaan plaatsvinden, hier in Flevoland.”

Hoe meer experts de familie uitnodigden, hoe groter hun vragen werden. Is de constructie sterk genoeg? Zouden de balken niet dikker moeten en hoort er geen schot te zijn dat het dak ondersteund vanaf de betonvloer?
“Weet je? We    hebben dit huis gekocht om er oud in te worden,” legt mevrouw Ward uit. “Dus we wisten dat er dan renovaties bij horen. Daarom willen we het nu ook echt goed doen en willen we zekerheden in de beslissingen die we gaan nemen. Dat we tot nu toe verschillende dingen horen, brengt ons eigenlijk alleen maar aan het twijfelen. We kijken dan ook écht uit naar de dertiende.”
Weet u, mevrouw Ward? Wij ook! We blijven dit project dan ook met volle interesse volgen.

 

Volledig dossier op een rijtje: