Ondernemersverhaal: “Voor ons is duurzaamheid méér dan een voorbeeldfunctie”

Jim Rustveld over duurzaam en milieuverantwoord ondernemen.

“Soms laat ik mijn energierekening zien en dan zijn mensen verbijsterd”

Woonplaats: Almere, Tussen de Vaarten. Bouwjaar: 2014. Voorlopig energielabel: niet beschikbaar. Energiescan:  n.v.t.. Maatregelen:  zonnepanelen.

 

Voor Kindercentrum Amberrosia speelt duurzaamheid een belangrijke rol. Het duurzame pand is in 2014 gebouwd en huisvest een woning, kinderfitnessruimte, kantoor en diverse KDV- en BSO-groepen. Tijdens de bouw is de nadruk gelegd op duurzame producten, volgens het cradle to cradle-principe. We spreken ondernemer Jim Rustveld telefonisch.

Welke duurzame maatregelen heeft u getroffen?
“Toen wij het pand gingen bouwen, wilden wij een statement maken,” legt Jim rustig uit. “Wij willen uitdragen dat we een MVO zijn en dat we milieuverantwoordelijk ondernemerschap serieus nemen. Dus hebben we besloten in te steken op duurzaamheid en hebben we gekozen voor een combinatie van duurzame bouwmaterialen, led-verlichting met sensoren en zonnepanelen. De doelstelling die we daarin voor onszelf hebben gezet, is ook behaald. Wij rijden ook elektrisch omdat het goed combineert met zonnepanelen.”

Waarom leeft dit thema zo sterk bij uw organisatie?
“Voor ons is duurzaamheid méér dan een voorbeeldfunctie. We doen dit ook voor de klanten. Kijk, kinderen zijn de toekomst en dan is milieu en duurzaamheid heel belangrijk. In onze branche merk ik dan ook dat de reacties van klanten heel positief zijn. Dat verrast ons niet, want wij zien het ook als een USP: als klanten moeten kiezen tussen twee kinderdagverblijven die qua kwaliteit en prijs gelijk zijn, dan valt de keuze op de MVO-ondernemer.”

Welke tips heeft u voor anderen die ook willen verduurzamen?
“Dat is een lastige vraag,” zegt Jim, terwijl hij nadenkt. “Omdat wij kozen voor een nieuwbouwpand, konden we alles in één keer doen. Ik geloof dat ik alles in één keer doen wel aan zou bevelen. Dat begint wel met het formuleren van je doelstelling. Wat is de reden en wat je zou willen doen in dit kader? Daarna komt het vooronderzoek. Dat is echt belangrijk: neem daar je tijd voor en doe het goed. Ons vooronderzoek heeft dik een jaar geduurd en toen zijn we gaan bouwen. Wat wil je en waar ga je dat kopen en waarom? Enerzijds wil je niet teveel betalen, maar aan de andere kant wil je ook geen cowboys. Een voorbeeld: onze panelen komen uit Bangladesh, maar dan wel van een bedrijf dat daar heel bewust is gevestigd om het land te helpen. Dat vind ik mooi.”

“Is er genoeg daglicht of niemand in de ruimte? Dan schakelt het licht uit”

In hoeverre merkt u de kostenbesparing door duurzame keuzes?
“Soms laat ik mijn energierekening zien en dan zijn mensen verbijsterd,” zegt Jim. “We hebben een pand van vierhonderdtachtig vierkante meter en onze stroomrekening is gelijk aan die van een gemiddeld huishouden. Omdat we veertien tot zestien uur per dag geopend zijn, is verlichting onze grootste stroomverbruiker. Wij hebben overal led-verlichting geplaatst met sensoren. Is er genoeg daglicht of niemand in de ruimte? Dan schakelt het licht vanzelf uit. Daar bespaar je zoveel mee. Daarnaast hebben wij ook gekozen voor zonnepanelen. Omdat we daarvoor hebben gekozen, besloten we ook elektrisch te gaan rijden. Ik vind dat je het best bezig bent als je naar allebei die kanten kijkt: het verbruik en het opwekken.