Isolerende raamfolie

Met isolerende raamfolie kun je de isolatiewaarde van enkel glas en dubbel glas verbeteren. Van enkel glas maak je als het ware dubbel glas, en dubbel glas krik je op tot HR-glas. Zo houd je de warmte beter in huis en verbruik je minder gas. De folie wordt aan de binnenkant op het glas geplakt of je spant het op het kozijn.

Isolerende glasfolie is vooral handig als je jouw ramen niet meteen kunt of wilt vervangen. Bijvoorbeeld omdat je ergens tijdelijk woont, een huis huurt, of als je de kozijnen nu nog niet wilt vervangen, maar over een paar jaar wel. Het kan ook een oplossing zijn als je in een monument woont.

Raamfolie of nieuw glas?

Raamfolie isoleert een stuk minder goed dan HR++ glas en triple glas. Het geeft dus minder comfort en je bespaart (veel) minder op je energieverbruik. Kozijnfolie is wel veel goedkoper dan nieuw glas: als je het zelf aanbrengt, kost het maar een paar euro per vierkante meter. Maar folie die op het raam geplakt wordt, kost bijna net zoveel als HR++ glas (inclusief het aanbrengen). Voor monumenten kan het wel een aantrekkelijke keuze zijn: het is een stuk goedkoper dan speciaal monumentenglas of vacuümglas.

Let op: isolerende raamfolie die op het raam geplakt wordt is iets anders dan het simpele folie dat je op het raam plakt tegen inkijk: die anti-inkijkfolie isoleert niet. Plak ook nooit isolerende raam- of kozijnfolie op HR++ glas of triple glas. Hierdoor beschadig je de speciale coating. 

 

Kozijnfolie of plakfolie?

Er zijn 2 soorten raamfolie:

  • Folie die je voor de ruit spant en met de randen vastplakt op het kozijn. Dit noemen we ook wel kozijnfolie. Het werkt hetzelfde als een voorzetraam: je creëert een isolerende luchtlaag tussen het venster en de folie.
  • Folie die op het glas van de ruit geplakt wordt. Deze glasfolie (of plakfolie) heeft een reflecterende laag die de warmte naar binnen terugkaatst.

Allebei de folies breng je aan de binnenkant van het raam aan. Kozijnfolie kan je zelf aanbrengen, isolerende plakfolie niet: daarvoor heb je een vakman nodig.

 

Kozijnfolie: goedkoop voor enkele winters

Kozijnfolie is de makkelijkste isolerende folie voor het venster. Je hebt dit in enkele maanden terugverdiend. Je kunt het eenvoudig zelf met dubbelzijdig plakband op het kozijn vastplakken en het plastic vervolgens met een föhn strak spannen. Het kost inclusief dubbelzijdig plakband enkele euro’s per m2 en gaat enkele winters mee. Het plastic kan kapot gaan als je het aanraakt. Pas dus op met huisdieren of kleine kinderen. Na een paar jaar zal de folie wat vies en verweerd raken en minder doorzichtig worden.

De kozijnfolie zorgt voor een stilstaande luchtlaag, die idealiter 1,5 cm dik is. Een dikte van minder dan 1 cm is te weinig, bij een dikte van meer dan 2 cm staat de lucht niet meer stil. Als de ruimte tussen de ruit en het kozijn minder dan 1 cm dik is, maak dan van een aantal stroken EPS een lijst rondom het raam. Hierdoor Het is belangrijk om de folie zonder luchtlekken aan te brengen. Anders kan er warme, vochtige lucht uit de huiskamer tussen raam en folie condenseren, net als bij een slecht aangebracht voorzetraam.

Wil je zelf kozijnfolie aanbrengen op de ramen? Op deze website kan je zien hoe je dat doet!

 

Glasfolie die je op het raam plakt: bijna net zo duur als nieuwe ruiten

Isolerende glasfolie die je op het raam plakt, kost je (inclusief aanbrengen) bijna net zoveel als HR of HR++ glas: ongeveer € 150 per m2. De folie wordt door professionals (zonweringspecialist of aannemer) op de binnenkant van het raam aangebracht. In doe-het-zelf-zaken is het niet te koop. Het heeft een laag die voorkomt dat infrarode warmtestraling van binnen naar buiten gaat. Je ziet het minder goed dan kozijnfolie en het gaat veel langer mee. Er wordt tot 10 jaar garantie op gegeven, dat is evenveel als op isolerend glas. Je kunt het bedrijf dat het aanbrengt meestal om een proefstaaltje vragen en dit op het raam plakken. Je krijgt dan een indruk van de invloed die de folie heeft op de lichtinval (hoeveelheid licht en kleur).

Hoewel de folie bijna net zo duur is als HR++ glas, bespaar je er veel minder energie mee. Een vergelijking:

  • Als je isolerende raamfolie laat aanbrengen op enkel glas, kost dat € 150 per m2 en bespaar je jaarlijks zo’n € 10 per m2.
  • Als je enkel glas laat vervangen door HR++ glas, kost dat € 160 per m2 en bespaar je jaarlijks zo’n € 18 per m2: bijna 2 keer zoveel!

 

Waar is de plakfolie te koop?

Er zijn 3 folies met een kwaliteitsverklaring die is gecontroleerd door het onafhankelijke Bureau CRG: Enersaver 70N en 80N (van Reflect Glasfilm) en Folie Thinsulate Climate Control 75 (van 3M Nederland). Via de website van de fabrikant kun je een bedrijf vinden dat het kan aanbrengen.

 

Wat levert het op?
Wil je weten wat de verschillende folies aan energiebesparing opleveren? Bekijk dan hier de tabel van Milieu Centraal.
Wil je weten wat de beste manier is om jouw ramen te isoleren? Bezoek dan één van de energieloketten of vul het contactformulier in.