Dakisolatie

Via een geïsoleerd dak verlies je veel warmte. Met goede dakisolatie jaarlijks honderden euro’s aan stookkosten en je woont comfortabeler.

Meer dan 80 procent van de woningen heeft al een geïsoleerd dak, maar de meeste daken zijn matig geïsoleerd. Het is de moeite waard om een dak, schuin of plat, met matige isolatie te verbeteren. Wist je dat isolatie ook nuttig is als je de zolder niet verwarmt. Je huis verliest veel warmte via zo’n koude zolder of vliering.

Wil je weten of jij veel warmte verliest via het dak? Vraag dan een gratis thermocard aan, zo check je eenvoudig of jouw dak wel goed geïsoleerd is.

Het (laten) isoleren van een plat of schuin dak verschilt wel. Daarom lees je hier meer over de kosten en besparingen van zowel platte als schuine daken.

Wil jij weten welke dakisolatie voor jouw huis geschikt is? Bezoek dan één van de energieloketten of vul het contactformulier in.

Weet je niet zeker of je al dakisolatie hebt? Bekijk dan dit filmpje.

Wat kost het isoleren van een schuin dak?

Het laten isoleren van een schuin dak kost tussen de €4.000 en €9.000 euro. Laat je ook de dakbedekking vervangen dan gaan de kosten uiteraard omhoog. Als je dakisolatie laat aanbrengen door een installateur kun je ISDE-subsidie aanvragen. Let wel op dat je alleen subsidie krijgt op het isolatiemateriaal en bijvoorbeeld niet op de arbeidskosten.

Ben je handig, dan kun je een schuin dak ook zelf isoleren. Dan betaal je alleen de materialen: zo’n €2.000. Er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten: neem contact op met het Energieloket en vraag een handig stappenplan aan.

 

Hoeveel bespaar je met de isolatie van een schuin dak?

Hoeveel je precies bespaart met het isoleren van je schuine dak, hangt van een aantal dingen af, bijvoorbeeld wat voor type huis je hebt en hoe je het huis verwarmt. In een hoekwoning kun je zo’n 420 kuub gas per jaar besparen met een goed geïsoleerd dak. Dat scheelt behoorlijk!

 

Een plat dak isoleren.

Het beste moment om een plat dak te laten isoleren is wanneer de dakbedekking vernieuwd moet worden. Een plat dak kun je op verschillende manieren isoleren, maar doe wel altijd via een professioneel bedrijf. Hoe handig je zelf ook bent: je kunt dit beter niet zelf doen, want het risico op vochtproblemen en rottend dakhout of schimmel is heel groot. Het isolatiebedrijf brengt de dakisolatie vanaf de buitenkant aan. Het materiaal komt onder een nieuwe laag dakbedekking of bovenop de bestaande laag als deze nog goed genoeg is om te laten liggen. Dit heet een warm dak constructie. Als de dakrand hierna te laag is, moet je deze laten verhogen. Bij een lage dakrand is de kans groot dat het regenwater over de dakrand stroomt in plaats van door de regenpijp als het hard waait. De dakrand moet daarom minstens 10 cm hoog zijn.

Een plat dak isoleren aan de binnenzijde kan, maar is soms geen goed idee. Om isolatiemateriaal aan te brengen tussen je dak en het plafond moet je het plafond eruit halen, klimaatfolie aanbrengen en daarna pas de isolatie. Breng je geen klimaatfolie aan dan is er een grote kans op vocht en houtrot. Isoleren via de binnenzijde heet een koud dak constructie en levert iets minder energiebesparing op in vergelijking als een warm dak constructie.

Ga je het bitumen van je platte dak vervangen? Denk dan eens na over wit bitumen! Een zwart bitumen dak kan op warme dagen zo’n 80 graden heet worden. Wit bitumen wordt een stuk minder heet, slechts 40 graden. Dit verschil in temperatuur merk je zeker. Ook zorgt wit bitumen voor een beter rendement van je zonnepanelen. De witte kleur zorgt ervoor dat de zonnepanelen in de zomer koeler blijven waardoor ze meer opleveren dan wanneer je voor zwart bitumen kiest. Dit zelfde effect kun je ook creeeren wanneer je kiest voor een groendak, ook wel sedum dak genoemd.

 

Wat kost de isolatie van een plat dak?

Het laten isoleren van een plat dak kost tussen de 5.000 en €11.000. Als je ook de dakbedekking en de boeiboorden laat vervangen betaal je natuurlijk meer. Als je dakisolatie laat aanbrengen door een installateur kun je ISDE-subsidie aanvragen. Let wel op dat je alleen subsidie krijgt op het isolatiemateriaal en bijvoorbeeld niet op de arbeidskosten.

 

Hoeveel bespaar je met plat dak isolatie?

Hoeveel je bespaart hangt van verschillende dingen af, bijvoorbeeld hoe groot je huis is en hoe je het huis verwarmt. In een tussenwoning kun je zo’n 420 kuub gas per jaar besparen met een goed geïsoleerd dak. Dat scheelt behoorlijk!

 

Check: wat zit er in je dak?

Meer dan 85% van de woningen heeft al een isolatielaag. Vaak is dat een dunne laag met een matige isolatiewaarde. Het loont om matige isolatie te verbeteren.

Check dus altijd eerst je dak! Kijk of er al isolatiemateriaal aanwezig is of niet, en hoe dik de laag is. En beslis dan pas over de beste aanpak voor jouw dak.

 

Hoe weet je of jouw dak geïsoleerd is?

  • Is jouw huis voor 1975 gebouwd? Bij de bouw is geen isolatie aangebracht. Misschien heeft één van de bewoners het dak daarna geïsoleerd. Vaak is dat een dunne laag van 3 tot 5 centimeter die matige isolatie geeft.
  • Is jouw huis tussen 1975 en 1992 gebouwd? Dan heeft het bij de bouw waarschijnlijk een matige isolatielaag van 3 tot 5 centimeter meegekregen. Misschien heeft een bewoner het daarna nog beter geïsoleerd.
  • Is jouw huis gebouwd in 1992 of later? Dan heeft het bij de bouw redelijke tot goede isolatie meegekregen (8 tot 10 centimeter of meer). Deze isolatie hoef je niet te verbeteren.

Kijk bij woningen die vóór 1992 zijn gebouwd zelf achter de schotten of onder een dakpan om te zien of er isolatiemateriaal aanwezig is en hoe dik dat is. In de video vind je tips hoe je kan checken of jouw schuine of platte dak al geïsoleerd is.

 

Wil jij weten welke dakisolatie voor jouw huis geschikt is? Bezoek dan één van de energieloketten of vul het contactformulier in.

Veelgestelde vragen

Waar moet ik op letten bij isolatie van een plat dak?

Het is mogelijk dat het platte dak verhoogd wordt (afhankelijk van de dikte die het isolatiemateriaal heeft) en dat daar een omgevingsvergunning voor aangevraagd moet worden. In het bestemmingsplaan staat de maximale bebouwingshoogte weergegeven. Hiervoor kun je navraag doen bij de gemeente. Een vergunning is aan te vragen via je gemeente.

Heb je een gezamenlijk plat dak met de buren? In dat geval moet iedereen tegelijk het dak isoleren anders is het niet mogelijk. Voordeel is dat het aanbrengen van isolatie dan wel goedkoper kan worden uitgevoerd.

Denk je erover om zonnepanelen te plaatsen na de dakisolatie? Kies dan voor witte EPDM-dakbedekking. Dat zorgt ervoor dat de zonnepanelen minder warm worden en beter produceren. EPDM gaat daarnaast langer mee dan bitumen. Zonnepanelen liggen al snel 30 jaar op het dak: bitumen moet na 15 jaar worden vervangen.

Op welke manier kan je een plat dak het beste isoleren?

Via de buitenkant. Vanaf de binnenzijde is het ook mogelijk maar niet aan te raden. De kans op vochtproblemen is namelijk groot. Via de buitenkant isoleren wordt ook wel warm-dak constructie genoemd.

Bij de warm-dak constructie zal de bestaande dakbedekking worden verwijderd. Op het dakbeschot zal dikke damp-remmende folie worden geplaatst. Hierop komen vervolgens de isolatieplaten die in afschot worden geplaatst zodat het een beetje afloopt in verband met afvoer van hemelwater. Afhankelijk van de dikte van het isolatiemateriaal moet de rand verhoogd worden. Vervolgens komt er de bitumen of EPDM-dakbedekking op.

In sommige gevallen wordt ook wel waterbestendig isolatiemateriaal op de bestaande dakbedekking geplaatst met daaroverheen een laag ballast. Dit raden wij echter af omdat de isolerende werking een stuk minder is en de levensduur een stuk korter.

Waar moet ik op letten als ik het dak van buiten wil laten isoleren?

Met dakisolatie van buiten behaal je de beste resultaten. Echter is dit een ingrijpende en kostbare klus. Meestal wordt dit alleen gedaan bij dakrenovaties, dus bij sterk verouderde dakpannen en dakbeschot.

Door van buitenaf het dak te isoleren wordt de dakconstructie anders. De nok zal hoger komen te liggen en dakgoten moeten worden aangepast. Indien het dak aan de buren grenst zal hier een hoogteverschil ontstaan (tenzij de buren ook meedoen). Door de verhoging van de nok ben je waarschijnlijk vergunningplicht. Neem contact op met je gemeente voor meer informatie.

Dakbeschot dient ook bij isolatie van buitenaf kier- en naadvrij te zijn. Indien je kiest voor een andere kleur dakpan moet je ook een omgevingsvergunning aanvragen via bovenstaande link. Tussen het isolatiemateriaal en de tengellatten moet twee centimeter ruimte zitten (spouw).

Waar moet ik op letten als ik het dak van binnen wil isoleren?

Controleer de horizontale en verticale balken. Deze moeten in goede staat verkeren, en mogen dus geen houtrot of levende houtworm / boktor bevatten. Daarnaast moet het dakbeschot droog en vrij zijn van houtrot of schimmel. Daarnaast mag het dakbeschot geen grote naden, kieren of gaten bevatten. Mocht dit wel aanwezig zijn dan moet dat eerst worden gedicht.

Het kan voor komen dat er in de dakconstructie een dampdichte laag is aangebracht. Dit kan een folie zijn of een laag purschuim onder de dakpannen. In dat geval moet er klimaatfolie worden aangebracht voordat er isolatie wordt geplaatst. Vochtregulerende klimaatfolie is dampremmend in de winter maar dampopen in de zomer. Dit voorkomt dat het vocht in de winter in de constructie trekt en problemen veroorzaakt.

Welke isolatiematerialen kun je gebruiken?

Er zijn heel veel soorten materialen waarmee je het dak kunt isoleren. Denk hierbij aan PIR-platen, minerale wol, glaswol, vlas-, hennep- of houtwol. Elk materiaal heeft ook een eigen Rd-waarde. Met het ene materiaal heb je een andere dikte nodig dan bij een ander soort materiaal om tot dezelfde isolatiewaarde te komen.

De soort materiaal bepaalt ook de manier waarop je moet werken. Indien je van plan bent het dak zelf te isoleren, is het raadzaam om jezelf goed te laten inlichten voordat je begint, om zo vochtproblemen te voorkomen. Bel onze helpdesk voor advies of vraag een specialist om langs te komen.