Ga met jouw buurt aan de slag

De energietransitie is in volle gang. In 2050 moet Nederland helemaal aardgasvrij zijn. Dit betekent dat ruim 8 miljoen woningen overgaan op een duurzame warmtevoorziening. Een enorme uitdaging. De provincies, gemeenten én bewoners zetten de komende jaren allemaal stappen richting een aardgasvrij land, ook in Flevoland.

Veel mensen zetten ieder voor zich stappen richting aardgasvrij wonen. Maar sommige Flevolanders zetten ook gezamenlijke stappen. Als bewoner kun je veel invloed hebben op de manier waarop jouw wijk aardgasvrij wordt. Zeker als je samenwerkt met andere bewoners en de gemeente. Samen bereik je meer! Maar hoe pak je dit aan en waar moet je op letten? Het Energieloket Flevoland ontwikkelde de routekaart ‘Naar een Duurzame Wijk’ die je op weg helpt. In de routekaart staan vier verschillende energie initiatieven beschreven waarmee jij samen met de buurt werkt aan aardgasvrij wonen:

  1. Samen energie besparen
  2. Collectieve inkoop
  3. Coöperatieve energie opwek
  4. Samen naar buurtwarmte

Wil jij samen met de buurt aan de slag met één van deze routes. Download hier de routekaart. Kun je ondersteuning gebruiken? Neem dan contact op.

Eén van de manieren om samen een energie-initiatief te starten is via een energiecoöperatie. Dit filmpje laat zien welke energiecoöperaties er allemaal zijn in Flevoland en welke projecten zij hebben gerealiseerd.