Energieverbruiksmanager

Wil je in kaart brengen welke apparaten in je huishouden notoire energieverspillers zijn? Dan kun je overwegen om een energieverbruiksmanager aan te schaffen.

Wat niet wordt verbruikt, hoeft ook niet te worden opgewekt. Zo simpel kan het zijn. Of je nu huurder bent of woningeigenaar: het is altijd interessant om te kijken waar het lek zit.

In de samenvatting “Het Klimaatakkoord in (meer dan) 70 vragen” (download het PDF-bestand) stelt  de Rijksoverheid in punt 48 dat energiebesparen op veel manieren kan: van de verwarming lager zetten tot een waterbesparende douchekop.

Wat ons betreft, geldt het aloude gezegde dat meten weten is. Mocht je inderdaad in kaart willen brengen welke apparaten in je huishouden notoire energieverspillers zijn, dan kun je overwegen om een energieverbruiksmanager aan te schaffen. Een uitgebreid, onafhankelijk productoverzicht voor energieverbruiksmanagers vind je op milieucentraal. Bedenk van tevoren goed wat de energieverbruiksmanager moet kunnen meten. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een app op je telefoon of een kastje aan de muur om je meetgegevens te bekijken
  • Het meten van de productie van je zonnepanelen
  • Het bekijken van je realtime verbruik. Zo kun je bijvoorbeeld makkelijk sluipverbruik opsporen
  • Inzicht in het verbruik van losse apparaten, zoals je koelkast en je wasmachine.

Veel Flevolanders gingen je hierin voor. Zoek bij de bewonersverhalen enthousiastelingen die je voorgingen met apps, meters en domotica.