Vogelhuis en vleermuiskast

Ga je aan de slag met energiezuinig wonen en een duurzaam huis? Help de vogels en vleermuizen door ze een eigen huis te geven.

Hoe kan je helpen?

Vogelhuis
Door een vogelhuisje op te hangen geef je vogels in jouw omgeving een plek om jongen te krijgen. Verschillende vogels hebben verschillende ‘woonwensen’. Meer informatie vindt je via de Vogelbescherming

Vleermuiskast
Niet alleen vogels, maar ook vleermuizen vinden moeilijk een plek om te verblijven en jongen te krijgen. De vleermuis is een echte muggenbestrijder. In dorpen en
steden leven vleermuizen ook vaak in spouwmuren. Door de isolatie van spouwmuren valt de woonruimte van vleermuizen weg. Met een speciale vleermuiskast aan de gevel help je vleermuizen weer aan een thuis.

Deze soorten zijn voor hun voortbestaan afhankelijk van een verblijfplaats onder bijvoorbeeld de dakrand of in de spouwmuur van een woning. Als alle kieren en gaten dichtgestopt worden, hebben zij geen ‘woonplek’ meer. Om te zorgen dat ook voor huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen genoeg verblijfplaatsen beschikbaar blijven, is het project beschermde soorten en na-isolatie gestart.

Het project na-isolatie  bestaat uit :

  • Gratis advies aan particuliere woningeigenaren
  • Onderzoek
  • Samenwerking gemeenten en woningcorporaties

Gratis advies op maat

Provincie Flevoland wil inwoners met een koophuis helpen bij het beschermen van vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen bij het na-isoleren (denk aan spouwmuurisolatie) van de woning. Dat kan onder meer door het uitvoeren van de werkzaamheden buiten de kwetsbare periode en door voorzieningen te maken waar deze soorten gebruik van kunnen maken.
Particuliere woningeigenaren met een huis dat gebouwd is voor 1995 en na-isolatie overwegen, kunnen meedoen en daarvoor contact opnemen met Landschapsbeheer Flevoland.  Landschapsbeheer Flevoland geeft deze woningeigenaren gratis advies op maat.  Bijvoorbeeld over de periode van het jaar om te na-isoleren en over het ophangen van nestkasten. Op de aankoopprijs van nestkasten wordt korting gegeven. Meer informatie en het aanmeldformulier staat op de website van Landschapsbeheer Flevoland.