Gevelisolatie

Gevelisolatie heeft vele voordelen. Je energierekening daalt en je wooncomfort stijgt. De gevel van je woning kun je zowel aan de binnenkant als de buitenkant isoleren.

De gevel van je woning kun je op verschillende manieren isoleren. Via de spouwmuur, via een voorzetwand aan de binnenkant van de muur of de buitenkant van de muur. Hieronder beschrijven we alle manieren waarop je de gevel kan isoleren.

Wil je weten hoe goed jouw gevel geïsoleerd is? Vraag dan een gratis thermocard aan, zo check je eenvoudig de isolatie van jouw gevel.

Als je gevelisolatie laat aanbrengen kun je ISDE-subsidie aanvragen. Let wel op dat je alleen subsidie krijgt op het isolatiemateriaal en bijvoorbeeld niet op de arbeidskosten.

 

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is één van de snelste, makkelijkste en goedkoopste manieren om je huis te isoleren. Heb je spouwmuurisolatie maar wil je de kwaliteit daarvan controleren? Dit kan door een warmtescan van je woning te laten maken.

Een spouwmuur bestaat uit 2 muren met een paar centimeter ruimte ertussen (de spouw). Die ruimte kun je laten vullen met isolatiemateriaal. Maar niet ieder huis heeft een spouwmuur: huizen die voor 1920 zijn gebouwd, hebben vaak alleen enkelsteens muren en daarom geen spouw. Huizen tussen 1920 en 1975 hebben meestal wel spouwmuur die niet gevuld is met isolatiemateriaal vanaf de bouw. Huizen gebouwd tussen 1975 en 1991 hebben wel een geisoleerde spouw vanaf de bouw. De gevelisolatie van deze woningen kan vaak beter. Is jouw huis na 1991 gebouwd? Dan heeft het al goede gevelisolatie (Rc van 2,5 of hoger) en dat hoef je niet verder te verbeteren.

Je kunt je spouwmuur niet zelf isoleren. Voor deze klus moet je altijd een professioneel isolatiebedrijf inhuren. Maar dat is wel te overzien, want de vakmensen van het bedrijf zijn maximaal één dag aan het werk en hoeven niet je huis in. Ze boren kleine gaten in de muur en spuiten het isolatiemateriaal vanaf de buitenkant in de gevel. Geen rommel in huis dus!

 

Wat kost spouwmuurisolatie en wat levert het op?

Spouwmuurisolatie kost tussen de €2.000 en €5.000 afhankelijk van de oppervlakte die gevuld moet worden. In een tussenwoning kun je zo’n 180 kuub gas per jaar besparen met een geïsoleerde spouwmuur. Dat scheelt behoorlijk!

Je buitenmuren moeten aan een aantal voorwaarden voldoen om de spouw te kunnen isoleren. Laat daarom altijd vooraf je muur controleren.

1. Zit er al isolatie in de spouw?

Als dit het geval is, controleer dan of dit materiaal nog goed is: niet aangetast door vocht en niet ingezakt. Dit kun je controleren door een warmtescan van je woning te laten maken.

2. Is de spouw schoon (zonder puin of uitpuilend cement)?

Als de spouw niet schoon is kan vocht niet goed weg. Veel gecertificeerde isolatiebedrijven kunnen de spouw schoonmaken als dit nodig is.

3. Zijn stenen, voegwerk, kozijnen, dak en goten in orde?

Om te voorkomen dat er regenwater in de spouw komt moet het voegwerk en de waterkering rond de kozijnen, het dak en de dakgoten in orde zijn.

4. Zit er verf op de muur?

Waterdamp moet uit de spouwmuur kunnen ontsnappen via de buitenste muur. Dat kan niet altijd als er verf op de buitenmuur zit. Is de verf dampopen dan kan er wel spouwmuurisolatie worden aangebracht. Is de verf dampdicht of dampremmend dan kan de spouwmuur niet geisoleerd worden. Kies dan voor een andere manier van gevelisolatie.

5. Is er voldoende ventilatie in de kruipruimte?

In veel woningen ventileert de kruipruimte via de spouwmuur. Na spouwmuurisolatie kan dat niet meer. In dat geval moet het isolatiebedrijf nieuwe ventilatiekanalen maken voor de kruipruimte. De kruipruimte moet altijd kunnen ventileren.

6. Zitten er vleermuizen of vogels in de spouw?

In de spouwmuren van jouw huis kunnen vleermuizen wonen en vogels nestelen. Vleermuizen zijn een beschermde diersoort. Je mag een spouw met vleermuizen daarom niet zomaar vullen. In de Wet natuurbescherming staat dat je een ontheffing nodig hebt. Die kan je aanvragen bij de provincie.

Voor je de ontheffing aanvraagt, moet je onderzoek laten doen door een deskundige. Die kijkt welke vleermuizen er in de spouw zitten en in welke tijd van het jaar. Een flinke tijd voordat je de spouwmuren laat vullen, moet je maatregelen nemen om de vleermuizen een andere woon- of slaapplaats te geven. Je kunt bijvoorbeeld vleermuiskasten ophangen. En voordat de spouwmuur gevuld wordt, moet je ervoor zorgen dat de vleermuizen de spouw nog wel uit kunnen, maar niet meer er in. Het onderzoek en de gewenningsperiode kan veel tijd in beslag nemen – houd hier rekening mee in je planning!

Gaat u uw woning isoleren en wilt u een gratis advies over na-isolatie met oog voor beschermde soorten? U kunt zich dan aanmelden bij Landschapsbeheer Flevoland.

Wil jij weten of spouwmuurisolatie voor jouw huis geschikt is? Bezoek dan één van de energieloketten of vul het contactformulier in.

Advies en nestkasten

Particuliere huiseigenaren die na-isolatie van hun woning overwegen, kunnen bij Landschapsbeheer Flevoland gratis advies krijgen over bijvoorbeeld het ophangen van nestkasten voor mussen, gierzwaluwen en vleermuizen. Ook krijgen zij korting op de aanschaf van nestkasten. Gemeenten, woningcorporaties en provincie zoeken daarnaast samen naar mogelijkheden voor het plaatsen van grote kasten voor vleermuizen in alle woonkernen.

 

Buitenmuur isoleren aan de buitenkant

Kun je geen spouwmuurisolatie aanbrengen? Dan kun je de gevel ook isoleren door een voorzetwand aan de buitenkant te laten plaatsen. Nadat isolatieplaten zijn aangebracht wordt er weer een muur voor het isolatiemateriaal gezet. Je huis wordt dus wel iets dikker.

Als je buitengevelisolatie aanbrengt gaat je woning er iets anders uitzien. Daarom heb je een vergunning nodig van je gemeente. Vraag die op tijd aan.

 

Wat kost het isoleren van de buitenmuur en wat levert het op?

Je buitenmuur laten isoleren van de buitenkant kost tussen de €9.000 en €29.000 afhankelijk van de oppervlakte die gevuld moet worden. In een tussenwoning kun je zo’n 240 kuub gas per jaar besparen met een geïsoleerde spouwmuur. Dat scheelt behoorlijk!

Wil jij weten of gevelisolatie aan de buitenkant van je woning voor jouw huis geschikt is? Bezoek dan één van de energieloketten of vul het contactformulier in.

 

Buitenmuur isoleren aan de binnenkant

Een voorzetwand met isolatiemateriaal komt binnen in huis tegen de buitenmuur aan. Daarna kun je de muur stuken, verven of behangen. De muren komen een stukje naar binnen: maximaal 10 cm. Je verliest dus een beetje ruimte. Maar daar staat ook wat tegenover: een prettiger huis met warmere muren en een lagere energierekening. Het is slim om met de woonkamer en open keuken te beginnen, omdat de verwarming daar het meest aan is. Daarna kun je als je wilt ook andere ruimtes isoleren.

Je kunt dit door een professioneel bedrijf laten uitvoeren, maar dit is een klus die je ook zelf kunt doen.

 

Wat kost het isoleren van de buitenmuur en wat levert het op?

In een gemiddelde hoekwoning kost het voor de woonkamer met 30 m2 buitenmuur ongeveer € 1000 als je de voorzetwanden zelf plaatst. Als je het laat doen, ben je ongeveer € 3.000 kwijt. Je bespaart per jaar ongeveer 160 m3 gas. Dat scheelt behoorlijk!

 

Wil jij weten of gevelisolatie aan de binnenkant van je woning voor jouw huis geschikt is? Bezoek dan één van de energieloketten of vul het contactformulier in.

Veelgestelde vragen

Mijn spouwmuur is geïsoleerd, kan ik dat verbeteren met gevelisolatie?

Ja, dit is in sommige gevallen zelfs aan te raden. Wanneer je doel is om een energieneutrale woning te maken ontkom je er niet aan.

Bezoek voor een advies op maat één van de energieloketten of vul het contactformulier in. 

Is er een vergunning nodig voor buitengevelisolatie?

Bij een wijziging aan de gevel dien je altijd een omgevingsvergunning aan te vragen. Dit kan via je gemeente.

Bezoek voor een advies op maat één van de energieloketten of vul het contactformulier in. 

Waar moet ik op letten bij buitengevelisolatie?

Vanwege de grote hoeveelheid aandachtspunten raden we aan één van de energieloketten te bezoeken of het contactformulier in te vullen.

Waar moet ik op letten bij binnengevelisolatie?

Vanwege de grote hoeveelheid aandachtspunten raden we aan één van de energieloketten te bezoeken of het contactformulier in te vullen.

Volgens mij heb ik vleermuizen in de spouw, wat moet ik doen?

Het is mogelijk dat er vleermuizen in spouwmuren huisvesten. Vleermuizen zijn een beschermde diersoort die niet zomaar gestoord mogen worden. Volgens de Wet natuurbescherming zal je een ontheffing bij de provincie moeten aanvragen.

Vooraf zal je echter een onderzoek moeten laten uitvoeren door een deskundige.  De soort vleermuis moet bepaald worden en in welke maanden van het jaar ze in de spouw verblijven. Voordat de spouw gevuld kan worden moet er een nieuwe leefruimte gemaakt worden voor de vleermuizen. Hiervoor zijn speciale vleermuiskasten te koop.

Bezoek voor advies op maat één van de energieloketten of vul het contactformulier in.