Zonneboiler

Een zonneboiler zorgt voor warm water met energie van de zon.

Je kunt bijna de helft van je energiegebruik voor warm water besparen met een zonneboiler.

Een zonneboiler verwarmt water met de energie van de zon. Dit is veel duurzamer dan water verwarmen met aardgas. Bij het gebruik van zonne-energie komt geen CO2 vrij en zonlicht raakt nooit op.

In de zomer zorgt een zonneboiler voor bijna al je warme water. In de winter lukt dit niet, ook al heb je een grote zonneboiler. Als er minder zon is dan springt je cv-ketel of warmtepomp voor warm water. Wil je weten of jouw dak geschikt is voor een zonneboiler? Bekijk dan www.zonnedakje.nl.

Hoe werkt een zonneboiler?

Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector op het dak en een boilervat om het warme water op te slaan. De zonnecollector bestaat uit buizen of een vlakke plaat waar vloeistof in zit. Deze vloeistof kan heel heet worden. De warme vloeistof stroom wordt naar het voorraadvat gepompt. Daar stroomt het door een warmtewisselaar die warmte afgeeft aan het water in het vat. De omvang van de zonneboiler wordt afgesteld op de grote van het huishouden. Voor een huishouden van vier personen heb je een boilervat van ongeveer 150 liter nodig.

Er zijn ook zonnecollectoren die gecombineerd worden met een zonnepaneel. Dit is een warmtepomppaneel. Meer over warmtepomppanelen lees je hier.

Laat een zonneboiler altijd installeren door een gespecialiseerde installateur. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw huis? Bezoek dan één van de energieloketten of vul het contactformulier in. 

Veelgestelde vragen

Wat kun je ermee besparen?

Een zonneboilersysteem bedoelt voor tapwater bespaart 5 a 10% op de totale energielasten. Dit is echter sterk afhankelijk van het warm tapwatergebruik en aantal inwoners. Indien de zonneboiler aangesloten is op het verwarmingssysteem kan de besparing flink hoger uitvallen.

Bezoek voor advies op maat  één van de energieloketten of vul het contactformulier in. 

Is er een vergunning nodig voor een zonneboiler?

Een zonneboilersysteem is vergunningsvrij mits aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

  • De collector moet op of aan een gebouw worden geplaatst
  • De energie opwek moet bedoelt zijn voor het gebouw waar hij op staat of ligt. Een collector op de garage/schuur mag ook vergunningsvrij worden geplaatst mits deze op hetzelfde perceel staat als de woning
  • Schuin dak. 1. de collector mag niet buiten het dakvlak uitsteken. 3. de collector moet in of direct op het dakvlak worden geplaatst. 3. de hellingshoek moet hetzelfde zijn als van het dak.
  • Plat dak. 1. de collector moet net zo ver van de dakranden staan als dat de collector hoog is. 2. de hellingshoek mag niet meer zijn dan 35 graden.
  • De collector mag niet worden geplaatst op een monumentaal pand of een door het Rijk, gemeente of provincie aangewezen beschermd stads- of dorpsgezicht.

Bezoek voor advies op maat  één van de energieloketten of vul het contactformulier in. 

Waar moet ik op letten voor ik een bedrijf uitnodig?

Controleer of je een Hr combiketel hebt waarop een zonneboiler kan worden aangesloten. Dit is mogelijk wanneer er op de gaskeur sticker ‘NZ’ staat weergegeven.

Bepaal of je wel ruimte op je dak hebt dat in de volle zon ligt en rond de 3 vierkante meter is. Het liefst op het zuiden gericht met een hellingshoek van 36 graden. Wil je een zonneboilercombi dan is een hellingshoek tussen de 40 en 50 graden het meest optimaal. Indien het dak zuid-west of zuid-oost is georiënteerd kan een zonneboiler ook nog goede rendementen halen.

Houd er rekening mee dat het boilervat een flinke ruimte nodig heeft, het liefst zo dicht mogelijk bij de zonnecollector.

Welke soorten collectoren zijn er?

Naast de 3 soorten boilers zijn er ook 3 soorten collectoren.

Vlakke plaat collector

Deze collector heeft wat weg van een zonnepaneel die stroom opwekt alleen is de collector groter en wekt warm water op. Achter de glazen plaat loopt een buizensysteem dat gekoppeld is met het boilervat in huis.

Vacuümcollector (Heatpipes)

Dit systeem bestaat uit een serie van glazen vacuümbuizen vlak naast elkaar. De glazen buizen zijn van dubbelglas met elk een eigen warmte absorber. Het vacuüm tussen het dubbelglas zorgt ervoor dat de warmte goed wordt vastgehouden. Vanwege de ronde buizen is de oriëntatie en hellingshoek iets minder belangrijk dan bij de vlakke plaat collector. Nog een voordeel is dat dit systeem een beter rendement geeft dan de vlakke plaat collector.

Dit komt mede doordat in de winterperiode makkelijker warmte kan worden opgenomen.

Doordat het allemaal losse buizen zijn is het makkelijk om het systeem vooraf goed aan te passen op de warmtevraag. Er kunnen namelijk meer of minder buizen worden gekoppeld (voor plaatsing op het dak). Bij de vlakke plaat collector heb je te maken met een vast formaat. Daarbij komt wel dat de vacuümcollector over het algemeen duurder is.

PVT-collector & PVT-paneel

PVT staat voor Photo Voltaïsch Thermisch. Dat wil zeggen dat dit zowel elektriciteit als warm water geeft. In de glazen plaat zitten zonnecellen voor stroomproductie met direct erachter een buizensysteem voor warm water.

Een PVT-paneel is voornamelijk bedoelt voor optimale opwek van elektriciteit. Het buizensysteem dient in dit geval als koeling voor het paneel waardoor een hoog rendement kan worden gehaald bij de opwek van stroom. Hier wordt dus minder warm water geproduceerd.

Een PVT-collector produceert juist meer warm water dan elektra. Achter het buizensysteem zit een goede isolatielaag waardoor de warmte beter wordt vastgehouden en getransporteerd kan worden naar het boilervat in de woning. Doordat de PVT-collector door de isolatie heter wordt dan een PVT-paneel is de stroomproductie minder efficiënt.

 

Bij zonnecellen voor stroomproductie is het namelijk zo, dat hoe heter het paneel wordt hoe minder efficiënt stroom wordt geproduceerd. Dit betekent echter niet meteen dat er minder stroom wordt geproduceerd dan wanner het paneel koeler is!

Bezoek voor advies op maat  één van de energieloketten of vul het contactformulier in. 

Welke soorten zonneboilers zijn er?

Er zijn 3 soorten boilers die gekoppeld kunnen worden met een zonnecollector.

Boiler voor warm tapwater

Dit systeem verwarmt het water voor, waarna het door de Hr-ketel gaat en vervolgens gebruikt kan worden als tapwater in de badkamer en keuken. Het formaat van het systeem is afhankelijk van de gezinssamenstelling en de hoeveelheid warm tapwater dat er gebruikt wordt. De meeste boilers hebben een inhoud van 100 of 200 liter en besparen 10 á 20 % op het gasverbruik. De Hr-ketel zorgt ervoor dat, indien het water uit de zonneboiler niet warm genoeg is, deze wel de juiste temperatuur krijgt.

Cv-zonneboiler

De cv-zonneboiler zorgt ook alleen voor warm tapwater en is niet gekoppeld aan het cv verwarmingssysteem in huis. Dit systeem maakt gebruik van een tweede warmtewisselaar vanaf de hr-ketel door het boilervat. De hr-ketel zorgt dus voor een continue temperatuur in het boilervat. Er vindt dus geen na-verwarming plaats.

Het voordeel hiervan is dat er op verschillende plekken in huis tegelijk warm tapwater kan worden gebruikt. Het nadeel is dat het boilervat wel groter is dan bij de boiler voor warm tapwater hier boven. Daarnaast kost het ook meer energie om dat grote vat warm te houden.

Zonneboilercombi

Dit is het systeem dat ook gekoppeld kan worden (naast tapwater) aan het verwarmingssysteem van de woning. Meestal worden er dan meerdere collectoren op het dak geplaatst om de grotere warmtevraag aan te kunnen. Deze opstelling is het meest efficiënt omdat meerdere systemen (tapwater en verwarming) bijna continue gebruik maken van de opgewekte warmte. Vloer- en wandverwarming zijn de beste combinaties met dit systeem.

Ook bij dit systeem geldt dat een hr-ketel, pellet-ketel of warmtepomp bijspringt indien het water in het boilervat niet warm genoeg is.

Bezoek voor advies op maat  één van de energieloketten of vul het contactformulier in.