Vloerisolatie

Vloerisolatie geeft meer comfort in huis en bespaart energie. Een geïsoleerde vloer zorgt voor warme voeten. Je huis wordt gelijkmatiger warm en je hebt minder last van tocht in huis.

Met een geïsoleerde vloer voelt je huis prettiger aan. De isolatielaag houdt koude lucht en vocht uit de kruipruimte tegen en de warmte in je huis blijft beter hangen. Omdat je minder warmte verliest, hoeft je cv-ketel (of warmtepomp) minder hard te werken en gaat je energieverbruik omlaag. Ook prettig voor het milieu. Heb je vloerverwarming of wil je die laten aanleggen? Dan moet je de vloer echt goed isoleren, anders verdwijnt er veel warmte naar de bodem of kruipruimte.

Wil je weten hoe goed jouw vloer geïsoleerd is? Vraag dan een gratis thermocard aan, zo check je eenvoudig of jouw vloer wel goed geïsoleerd is.

Wil jij weten welke vloerisolatie voor jouw huis geschikt is? Bezoek dan één van de energieloketten of vul het contactformulier in.

Weet je niet zeker of je al vloerisolatie hebt? Bekijk dan dit filmpje.

Vloerisolatie, wat kost dat?

Als jouw huis een kruipruimte heeft is vloerisolatie makkelijk tegen de onderkant van de vloer aan te brengen. De kosten lopen uiteen van zo’n €2.000 tot €5.000. Als je vloerisolatie laat aanbrengen door een installateur kun je ISDE-subsidie aanvragen. Let wel op dat je alleen subsidie krijgt op het isolatiemateriaal en bijvoorbeeld niet op de arbeidskosten.

Ben je handig, dan kan je de isolatie ook zelf aanbrengen. Je betaalt dan alleen de materiaalkosten: ongeveer €1000. Bekijk hoe je dat doet met deze filmpjes.

 

Check: wat zit er onder je vloer?

De makkelijkste manier om je vloer heel goed te isoleren is met isolatiemateriaal tegen de onderkant van je vloer. Dat betekent wel dat je een kruipruimte moet hebben die minimaal 35 cm hoog is én een ingang heeft. Anders kun je niet onder de vloer om het isolatiemateriaal vast te maken. Voor PUR-vloerisolatie heb je minimaal 50 centimeter nodig.

Check daarom eerst of je een kruipruimte hebt, hoe hoog hij is en of je er in kan komen. Pas daarna kun je bepalen welke aanpak het beste bij jouw vloer past.

 

Hoge kruipruimte? Isoleer de onderkant van je vloer

Heb je een kruipruimte van minstens 35 cm hoog? Dan kun je het beste vanuit de kruipruimte isolatiemateriaal aanbrengen tegen de onderkant van de vloer. Materialen die je kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld thermoskussens, platen van kurk, hout, vlas, EPS, schuim, glas- of steenwol. Dit levert goede isolatie op.

Als je een beetje handig bent, dan is dit een klus die je makkelijk zelf kan doen. En het geeft weinig rommel in huis, want bijna al het werk gebeurt onder de vloer. Je hoeft alleen door het huis om de materialen van en naar de kruipruimte te brengen.

Tips onderkant vloer isoleren

 1. Zorg dat het isolatiemateriaal goed aansluit: geen kieren tussen het materiaal, geen stukjes overslaan, ook het luik van de kruipruimte isoleren en de gaten van leidingen door de vloer opvullen.
 2. Laat de ventilatiegaten in de muren van de kruipruimte open.
 3. Kies voor een hoge isolatiewaarde (een Rc-waarde tussen de 3,7 en 5). Dit levert meer warmte op en een lagere energierekening terwijl de kosten van het materiaal nauwelijks hoger zijn.
 4. Heb je vloerverwarming of denk je erover die te nemen? Kies dan voor een Rc-waarde van 5. Doe dat ook als je het huis energieneutraal wilt maken.
 5. Isoleer ook je spouwmuur als je dit nog niet hebt gedaan. Dan verlies je geen warmte aan de randen van de vloer.

 

Geen of lage kruipruimte, wat nu?

Heb je geen kruipruimte, of is die te laag? Dan zijn er nog een paar andere manieren om de vloer te isoleren.

Isoleren bodem kruipruimte

Is je kruipruimte lager dan 35 cm en kun je hem niet uitgraven? Of is er geen ingang en kun je die ook niet laten maken? Dan kun je de bodem van de kruipruimte isoleren. Maar daarmee bespaar je wel minder energie dan wanneer je de onderkant van de vloer isoleert (uitgaande van dezelfde isolatiewaarde).Ook voelt het iets minder prettig warm. We adviseren daarom alleen voor bodemisolatie te kiezen als vloerisolatie écht niet mogelijk is. Kijk daarom eerst of je toch in de kruipruimte kunt komen of hem kunt laten uitgraven.

Houten ondervloer: planken weghalen en onderkant isoleren

Is je kruipruimte lager dan 35 cm, heb je een houten ondervloer én ben je toe aan een nieuwe vloer of vloerbedekking? Dan kun je om de meter een aantal vloerplanken weghalen. Daarna kun je folie op de bodem leggen, isolatiemateriaal tussen de vloerbalken (laten) aanbrengen en de planken weer terugleggen. Je kunt ook alle vloerplanken weghalen, isoleren en nieuwe vloerplanken of -platen leggen. De isolatiewaarde is ongeveer hetzelfde als bij isolatie aan de onderkant van de vloer. Als je heel handig bent, kan je deze klus zelf doen.

Betonnen ondervloer: isolatie bovenop het beton

Heb je een betonnen ondervloer en geen of een lage kruipruimte? Dan kun je isolatie op de bovenkant van het beton (laten) aanbrengen. Kies materiaal dat niet te dik is en toch goed isoleert (bijvoorbeeld 6 cm met Rc-waarde 2,3). Bovenop het isolatiemateriaal leg je 2 cm dik plaatmateriaal, bijvoorbeeld underlayment of OSB-platen. Daarbovenop komt de vloerbedekking (tapijt, parket, houten vloer, tegels).

Heb je een houten ondervloer? Dan kun je eventueel bovenop de vloer isoleren, maar alleen als je een kruipruimte hebt die droog en goed geventileerd is. Bij een vochtige kruipruimte heb je kans op houtrot. Dat komt doordat er geen vochtwerende folie op de bodem van de kruipruimte kan worden gelegd. Heb je géén kruipruimte? Ga dan niet bovenop de houten vloer isoleren.

Hele nieuwe vloer laten leggen

Wil je graag vloerverwarming en kun je niet aan de onderkant van de vloer isoleren? Dan adviseert Milieu Centraal om een hele nieuwe vloer met isolatie te nemen. Vloerverwarming zonder goede isolatie (minimaal Rc-waarde 5) kost veel energie. Het aanleggen van vloerverwarming is sowieso een verbouwing, de extra kosten van een nieuwe vloer zijn dan te overzien.

 

Matige isolatie verbeteren.

Zit er al isolatie onder de vloer, maar is die al een tijdje geleden aangebracht? Dan kan het de moeite waard zijn om je vloerisolatie te verbeteren voor nog meer energiebesparing en warmte in huis. Check hoe dik de bestaande laag isolatiemateriaal is: bij 5 tot 7 centimeter is de isolatie matig en kan er nog een flinke laag bij.

Bestaande laag dampremmend: extra laag erbij

Zie je onder de vloer of tussen de balken een dunne laag van één van deze materialen?

 • EPS-piepschuim (wit kunststof hardschuim)
 • een ander hardschuim isolatiemateriaal
 • geëxpandeerde kurk
 • een dunne laag thermoskussens

Dit zijn dampremmende isolatiematerialen. Je kan hiertegen een extra laag van hetzelfde materiaal aanbrengen. Leg ook folie op de bodem van de kruipruimte en zorg voor ventilatie van de kruipruimte.

Bestaande laag damp-open: opnieuw doen of extra laag erbij

Zit er een dunne laag glaswol, steenwol, hennep of vlasvezel (dekens of platen) tegen de onderkant van je vloer, zonder dampremmende laag aan de onderkant? Dit zijn damp-open materialen: je kan een extra laag van hetzelfde isolatiemateriaal aanbrengen als het al aanwezige isolatiemateriaal nog in goede staat is. Is het in slechte staat (gescheurd, nat, beschimmeld, aangevreten door muizen)? Haal dan het oude materiaal weg en begin opnieuw. Breng ook een bodemfolie aan en zorg voor kruipruimteventilatie.

Wil jij weten welke vloerisolatie voor jouw huis geschikt is? Bezoek dan één van de energieloketten of vul het contactformulier in.

 

Veelgestelde vragen

Welke voor- en nadelen zijn er bij vloerverwarming?

Voordelen:

 • Lager energieverbruik dan hoge temperatuur radiatoren
 • Geen zichtbare radiatoren
 • Comfortabeler door de gelijkmatige verwarming
 • Constante temperatuur
 • Minder tocht
 • Minder zwevend stof
 • Nuttig bij toekomstige overstap naar een lage temperatuur warmtepomp

Nadelen:

 • Langzaam bij opwarmen van een koude woning
 • Hoge installatiekosten

Wil je weten of de installatie van vloerverwarming in uw huis een goed idee is? Bezoek voor advies op maat  één van de energieloketten of vul het contactformulier in. 

Hoe beoordeel je offertes van bedrijven?

Vraag minimaal drie offertes aan. Zorg dat de bedrijven bij je huis komen voor een inspectie en een offerte op maat. Vergelijk de prijzen en kijk goed naar wat er wel / niet in de offerteprijs is meegenomen. Let bijvoorbeeld op:

 • Een omschrijving van alle werkzaamheden.
 • De oppervlakte van de vloer die geïsoleerd moet worden en een overzichtelijke beschrijving van de toe te passen materialen (hoeveelheid, de Rc-waarde van de vloer na de isolatie, en certificering). De Rc-waarde geeft het isolerend vermogen van de hele constructie aan, dus de vloer + het isolatiemateriaal.
 • De totale kosten van de werkzaamheden inclusief eventuele extra kosten.
 • De leveringsvoorwaarden, aansluiting bij een brancheorganisatie en garanties die het bedrijf geeft en voor hoeveel jaar
 • Gebruik de ‘checklist offerte vloerisolatie’ om de juiste vragen te stellen aan een aannemer of isolatiebedrijf. Deze checklist vind je hier.

Bezoek voor advies op maat  één van de energieloketten of vul het contactformulier in. 

Welk isolatiemateriaal is goed voor betonnen vloer?

Bij de betonnen vloeren is bijna elk materiaal toepasbaar.

Bezoek voor advies op maat  één van de energieloketten of vul het contactformulier in. 

Welk isolatiemateriaal is goed voor een houten vloer?

Bij een houten vloer moet dit goed kunnen blijven ‘ademen’. Daarmee voorkom je vochtproblemen als schimmel en houtrot. Dampdichte materialen moeten hierbij voorkomen worden. Gespoten materialen bij houten vloeren is daarmee dus niet altijd verstandig.

Bezoek voor advies op maat  één van de energieloketten of vul het contactformulier in. 

Hoe lang duurt het om de vloer te isoleren?

Meestal is de vloer in één dag geïsoleerd.