Kleine energiebesparende maatregelen
De meest zuinige energie is de energie die je niet verbruikt.
Of je nu in een huur- of koopwoning woont, er zijn heel veel energiebesparende maatregelen die je eenvoudig zelf uitvoert. Daarnaast is voor deze maatregelen vaak ook geen grote investering nodig.
Wil jij meer tips over hoe je eenvoudig energie bespaart? Vraag de gratis energiebespaarmeetlat aan en ga aan de slag!
Je kunt ook met eenvoudige maatregelen energie besparen door tocht tegen te gaan. Lees hier tips voor een tochtvrij huis.
Ga sluipverbruik tegen
Sommige apparaten verbruiken toch energie terwijl ze ‘uit’ oftewel op stand-by staan. Dit heet sluipverbruik. Met een energiemeter ontdek je welke apparaten ongemerkt energie verbruiken. Deze kun je gratis lenen bij het energieloket.
Sommige apparaten werken niet zonder stand-by stand. Daarom is sluipverbruik niet helemaal te voorkomen. Toch hebben sommige mensen een hoog sluipverbruik zonder dit door te hebben. Bijvoorbeeld omdat de tv, een beeldscherm of de computer nooit helemaal uit staat. Dit is zonde, want je verbruikt deze energie terwijl het niet nodig is. Je voorkomt sluipverbruik door een stekkerdoos te gebruiken met een aan/uit-schakelaar, stand-by killer of een bespaarstekker aan te schaffen.
Energiezuinig verlichten
Lampen zorgen voor ongeveer 15 procent van het stroomverbruik van een gemiddeld huishouden. Je kunt dus behoorlijk wat geld en energie besparen door zuinige lampen te kiezen. Ledlampen zijn 90% zuiniger dan gloeilampen en 85% zuiniger dan halogeenlampen. Tel uit je winst!
Een ledlamp kost ongeveer €6,00 en schaf je gewoon aan bij de bouwmarkt. Hier vind je een keuzehulp om jouw onzuinige lamp te vervangen.
Vervang oude apparaten
Heb jij nog een koelkast, droger of wasmachine die 10 jaar of ouder is? Vervang dit apparaat dan. Een koelkast van 25 jaar oud verbruikt wel het driedubbele aan stroom in vergelijking met een nieuwe koelkast. Als je een nieuw apparaat kiest, kijk dan goed naar het energielabel en kies het liefst voor een label met een donkergroene kleur. In de aanschaf zijn deze apparaten duurder dan apparaten met een minder zuinig label. Maar, omdat deze apparaten minder elektriciteit verbruiken ben je over de gehele levensduur wel goedkoper uit.
Temperatuur cv-ketel lager instellen
De meeste cv-ketels staan standaard op 70-80 graden ingesteld. Dit is eigenlijk helemaal niet nodig. Stel je cv-ketel in op een aanvoertemperatuur van 60 graden, zo bespaar je veel energie. Via deze site vindt je filmpjes hoe je dat doet. Denk er ook eens aan om de leidingen in de ruimte waar de cv-ketel hangt te isoleren. Of de verwarmingsbuizen die door de kruipruimte lopen.
Tochtstrips
Met tochtstrips kun je veel geld besparen. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken en niet duur. Wil jij weten hoe je tochtstrips aanbreng? Op deze website krijg je tips!
Wil jij meer tips over hoe je eenvoudig energie bespaart? Vraag de gratis energiebespaarmeetlat aan en ga aan de slag!