Isolerend glas

Met isolatieglas blijft de warmte in huis. Dat is beter voor het milieu en beter voor je portemonnee.

Vervang enkel en dubbel glas door HR++ of triple glas. Je houdt de warmte binnen en het wordt stiller in huis. En het is goed voor je energierekening en het klimaat.

Wil je weten hoe goed jouw ramen geïsoleerd zijn? Vraag dan een gratis thermocard aan, zo check je eenvoudig of jij niet te veel warmte verliest via de ramen.

Is het (nu) niet mogelijk om enkel glas te vervangen voor isolerend glas? Kijk dan eens naar isolerende raam- of kozijnfolie.

Wat is isolerend glas?

HR++ glas en Triple glas zijn beide isolerende glassoorten. Gewoon dubbel glas bestaat uit twee glasplaten met daartussen een ruimte gevuld met lucht. HR++ glas bestaat uit twee glasplaten met een speciale coating en tussen de glasplaten een edelgas, meestal argon gas. Triple glas bestaat uit drie glasplaten met een speciale coating met tussen de glasplaten een edelgas. De lucht of edelgassen in de ruimte tussen de glasplaten zorgen voor de isolatie. Edelgassen isoleren beter dan droge lucht. Daarom is het een goed idee om gewoon dubbel glas of HR glas zonder plussen te laten vervangen.

Isolerend glas, wat kost dat?

Zijn de kozijnen nog goed? Dan is HR++ glas in de bestaande kozijnen een goede keuze. Gemiddeld kost het vervangen van glas in bestaande kozijnen tussen de €4.000 en €6.000. Daar gaat de subsidie nog van af. En wat bespaar je ermee? Stel, je had overal dubbel glas, dan scheelt dat zo’n € 85 tot 210 per jaar aan energiekosten, afhankelijk van de energieprijs die je betaalt. Had je overal nog enkel glas? Dan bespaar je veel meer.

Als je enkel of dubbel glas laat vervangen voor HR++ gas kun je ISDE-subsidie aanvragen. Let wel op dat je alleen subsidie krijgt op het isolatiemateriaal en bijvoorbeeld niet op de arbeidskosten.

Check: wat voor glas heb je?

Om je ramen op een slimme manier te kunnen isoleren, moet je eerst weten wat voor glas er nu in zit. Dat bepaalt hoeveel je kunt besparen en of het de moeite waard is om het glas te vervangen.

Hoe weet je wat voor glas er in jouw ramen zit?

Enkel glas herken je waarschijnlijk wel: dat bestaat uit één glasplaat. Dat kun je goed zien op de plek waar het glas in het kozijn zit. Bij dubbel glas zie je aan de zijkant, bij het kozijn, een aluminium strip tussen de platen. Maar hoe weet je of het gewoon dubbel glas is of HR-glas? Een paar simpele trucs en tips om dat te checken:

  • Houd een aansteker of een brandende lucifer 5 tot 10 cm voor het raam en kijk naar de weerspiegeling van de vlammetjes in het raam. Je ziet 4 vlammetjes. Hebben alle vlammetjes dezelfde kleur? Dan heb je gewoon dubbel glas. Heeft het tweede of derde vlammetje een andere kleur (meestal roze of blauw)? Dan is het HR glas. Die andere kleur ontstaat door de coating van het glas. Met deze truc kun je alleen zien óf je HR-glas hebt, niet welk soort HR-glas.
  • Kijk of er op de aluminium strip tussen de glasplaten een code staat met HR, HR+ of HR++ erbij. Staat er niets bij, dan is de kans groot dat je gewoon dubbel glas hebt.

Kom je er niet uit? Vraag dan een gratis thermocard aan, zo check je eenvoudig de isolerende waarde van jouw glas.

Wil jij advies over het vervangen van glas? Bezoek dan één van de energieloketten of vul het contactformulier in.

Veelgestelde vragen

Wie kan het glas voor mij vervangen?

Niet alle isolatiebedrijven bieden de mogelijkheid om glas te vervangen. Glas kan ook worden vervangen door schilders. Er moet overigens altijd een schilderbeurt plaatsvinden na plaatsing van het glas.

Is er een vergunning nodig voor het vervangen van het glas en/of de kozijnen?

Doorgaans heb je  geen vergunning nodig. Dit kan wel het geval zijn bij een beschermd stads-of dorpsgezicht. Ook moet je een vergunning aanvragen als je de ramen van een monument aan wilt passen.

Bezoek voor advies op maat één van de energieloketten of vul het contactformulier in. 

Ik woon in een monument, waar moet ik op letten?

Bij een wijziging aan een monument dien je bijna altijd een omgevingsvergunning aan te vragen bij je gemeente.

Bezoek voor advies op maat één van de energieloketten of vul het contactformulier in. 

Is condensatie op dubbel glas normaal?

’s Nachts en ’s ochtends kan er condens ontstaan op de buitenkant van het glas. Dat komt doordat triple glas en HR++ glas zo goed isoleert, dat de temperatuur van de buitenruit relatief laag is. De condens is niet gevaarlijk en verdwijnt vanzelf in de loop van de ochtend. Bij triple glas heb je wat meer condens dan bij HR++ glas.

Blijft de glasplaat condens vertonen aan de binnenkant van het glas? Dan is de glasplaat waarschijnlijk lek. De isolatiewaarde is dan lager. Dit is niet te repareren. Om dit op te lossen moet de glasplaat vervangen worden.

Bezoek voor advies op maat één van de energieloketten of vul het contactformulier in. 

Wat kost isolerend glas ongeveer?

Het laten vervangen van alle glasplaten in je woning voor modern HR++ glas kost ongeveer € 3000,- voor een tussenwoning tot ongeveer € 4500,- voor een grotere vrijstaande woning. Hier gaan we uit van dezelfde kozijnen die geen aanpassingen behoeven.

Wil je nieuwe, isolerende kozijnen met triple glas? Reken dan op een bedrag van ongeveer € 8.400,- voor een tussenwoning tot € 12.500 voor een grotere vrijstaande woning.

Bezoek voor advies op maat één van de energieloketten of vul het contactformulier in.