Infraroodpanelen

Infrarood (IR) panelen kunnen voor het milieu een goede keuze zijn als bijverwarming in de woonkamer en in ruimtes die je weinig gebruikt.

Infrarood (IR) panelen kunnen voor het milieu een goede keuze zijn als bijverwarming in de woonkamer en in ruimtes die je weinig gebruikt.

Als hoofdverwarming zijn infraroodpanelen minder geschikt, tenzij je huis heel goed geïsoleerd is. Infraroodpanelen geven stralingswarmte af naar een bepaalde plek in de kamer. Zit je in de stralingswarmte, dan voelt dat comfortabel, ook al is de luchttemperatuur om u heen lager. Maar als je bij het warmtepaneel wegloopt, is de warmte ook weg. Lees meer

Veelgestelde vragen

Is er subsidie voor infraroodverwarming?

Nee. Zowel gemeenten als de rijksoverheid hebben hiervoor geen tegemoetkoming.

Kan een infrarood paneel in de badkamer?

Ja dat kan heel goed. Bijvoorbeeld aan het plafond of de muur.

Haal je het paneel zelf in een winkel, let dan op de IP-klasse. Dit geeft aan hoe goed een apparaat tegen vochtige lucht kan.

Hoe werkt een infrarood verwarming?

Een infrarood paneel heeft een glazen, keramische of metalen plaat met daarin een halfgeleider verwerkt. Nadat deze warm is geworden komt er na enkele minuten infrarode straling uit, dat een object in de ruimte bestraalt en verwarmd (max. 3 meter ver). De lucht in de ruimte blijft echter koud waardoor geen convectie ontstaat. Een infrarood paneel heeft een beperkte reikwijdte. Wanneer je daaruit weg loopt ervaar je meteen kou omdat de lucht niet is verwarmd.

Je kan de soort warmte vergelijken met de ervaring wanneer je in de zon zit.

Ik wil mijn gehele huis verwarmen met infrarood panelen, kan dat?

Het is mogelijk maar niet aan te raden. Infrarood panelen zijn bedoeld als bijverwarming. De infraroodstraling warmt geen lucht op waardoor het vocht in de woning niet goed weg kan.

Daarnaast verbruiken infrarood panelen redelijk wat stroom en zijn ze moeilijk te reguleren qua temperatuur en kunnen er koude zones in huis zijn, net buiten het bereik van de panelen.